Was Oskar Schindler nazispion bij Duitse inval in Polen?

Jan van Benthem (ND) in 'EO Live'; zaterdag, 19.00 uur, NPO Radio 5

in Mediatips
Schindler

In 1939 vielen de Duitsers Polen binnen nadat een Poolse aanval op een Duits radiostation in scène was gezet. Recent onderzoek wijst uit dat niemand minder dan Oskar Schindler de uitvoerder van dit doortrapte plan was. In EO Live een gesprek met Jan van Benthem, die voor het Nederlands Dagblad in deze zaak dook. 

In de nazomer van 1939 verschenen in de Duitse pers steeds meer verhalen over wreedheden en moordpartijen die Polen zouden hebben gepleegd tegen Duitse inwoners in Polen. De geesten in Duitsland werden langzaam rijp gemaakt voor een militaire aanval. ND-journalist Jan van Benthem legt in het radioprogramma EO Live uit dat de nazi's alleen nog op zoek moesten naar een aanleiding om een aanval te rechtvaardigen. 

Poolse legeruniformen

De SS bedacht daarop het plan dat een radiozender in het grensgebied gelegen Gleiwitz zou worden 'aangevallen' door Polen. De Duitsers zetten een Poolse aanval in scène. Volgens het Holocaust Research Project speelde Oskar Schindler hierbij een hoofdrol. Schindler leverde Poolse uniformen en andere benodigdheden voor deze operatie. Schindlers vrouw Emilie verklaarde later dat hun appartement uitpuilde van dozen met uniformen, wapens, valse identiteitspapieren en Poolse sigaretten.

Wie was Oskar Schindler?

Oskar Schindler werd kort na het ‘Gleiwitz-incident’ eigenaar van een voormalige Joodse fabriek voor emaillewaren in Krakow. Hij veranderde de naam in ‘Deutsche Emailwarenfabriek’. Door het wrede optreden van de nazi’s koos hij er al snel voor om zijn Joodse medewerkers te beschermen. Daarvoor viel hij terug op zijn kennis en contacten als spion.

'Schindler's List'

Daarnaast moest hij steeds grotere bedragen ophoesten om hoge leden van de nazipartij, de SS, de politie en kampcommandanten om te kopen. Aan het eind van de oorlog had Schindler niets meer over, behalve het leven van de meer dan duizend Joden die hij had weten te redden. Schindler stierf in 1974 en ligt begraven in Jeruzalem. Regisseur Steven Spielberg verfilmde de inspanningen van de Duitse zakenman om Joden te redden in de bekende speelfilm Schindler's List uit 1993, met Liam Neeson in de rol van Schindler. 

EO Live: Oskar Schindler nazispion?

Zaterdag 7 september, 19.00 uur, NPO Radio 5

Beeld: Wikipedia

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons