Waarom koos Mitchel voor zo'n gewelddadig einde?

De onbegrijpelijke dood van Mitchel; woensdag, 21.20 uur, NPO 3

in Mediatips
De onbegrijpelijke dood van Mitchel

Op 30 mei 2016 maakte Mitchel Winters een einde aan zijn leven door zich te laten doodschieten door de politie. Hij belde 112 over een 'overval', gaf een signalement van zichzelf door en liep even later op een toegesnelde agent af. De vraag wat Mitchel die dag bewoog staat centraal in de documentaire De onbegrijpelijke dood van Mitchel (BNNVARA). 

Een agent kwam af op de melding van ‘een mogelijke overvaller’. Hij zag Mitcel, die aan het signalement voldeed. De jongeman liep recht op de agent af, die hem waarschuwde te zullen schieten. Toen de politieman zeven keer vuurde, raakte hij Mitchel – nog maar 21 jaar – dodelijk in zijn hart.

'Zelfmoord door agent'

Na de tragedie omschreef de politie zijn dood als 'suicide by cop' (zelfmoord door middel van een agent), een zeldzaam verschijnsel in Nederland. Documentairemaker Wytzia Soetenhorst besloot er een film over te maken.

'Suicide by cop', zoals de politie zijn dood omschreef, komt hier niet vaak voor

Familie, vrienden en betrokkenen proberen in De onbegrijpelijke dood van Mitchel antwoorden op hun vragen te vinden. Waarom koos de jonge Mitchel voor zo’n gewelddadig einde? Zo ontstaat er in deze documentaire al zoekende een beeld van een jongen voor wie het leven in onze samenleving wellicht te veel was.

Moeder Mitchel over docu: 'Een verhaal dat niet klopt'

Vannessa Beaumont, de moeder van Mitchel, is het niet eens met het beeld dat de documentaire van haar zoon schetst. "Het is een verhaal dat niet klopt. Er staan valse beschuldigingen en fouten in," zegt ze in een open brief aan het bestuur van BNNVARA, waarin ze de omroep vraagt om de documentaire niet uit te zenden. Ze schreef de brief nadat haar eisen in een kort geding waren afgewezen. Een persbericht over het kort geding en de tekst van de open brief zijn te lezen op de site van haar advocaat.

Hulp nodig?

Wil je naar aanleiding van dit artikel of de film doorpraten? Heb je op dit moment hulp nodig? Kijk dan op 113.nl of bel met 0900-0113.

3Doc: De onbegrijpelijke dood van Mitchel

Woensdag 25 september, 21.20 uur, NPO 3

Beeld: BNNVARA

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons