Van de drank en de drugs naar God

Blog van Andries

Weet u wat er zo mooi is aan het maken van het programma Andries, los van de titel? Ik kom in aanraking met gelovigen van allerlei slag. Mensen met een mooi verleden, met een heftig verleden, reformatorisch, evangelisch, jong, oud, man, vrouw, gekleurd en wit (als ik dat zo mag zeggen).

In de serie die zondag 8 september begint, en waarvan ik er nu acht heb opgenomen, zitten qua geloofsachtergrond weer heel bijzondere verhalen. Ik ga de gasten niet allemaal noemen, daar is de wekelijkse Visie voor, maar toch iets over die opmerkelijke toeleidende weg tot het geloof.

Vier van mijn gasten waren stevig aan de drank, drugs, seks en (deels) gokverslaafd. Twee van hen kregen een degelijke gereformeerde opvoeding, en twee van hen hebben in hun jeugd niets over het geloof meegekregen. Vier van de gasten hebben van jongs af de weg van Jezus gevolgd. Eerst op een kinderlijke wijze, later op hun eigen volwassen manier. Er is geen breuk in hun leven geweest. Om het wat klassiek te zeggen: zij vreesden van hun jeugd af de Here.

Wat bij de vier gasten met een heftig verleden opvalt, is dat ze alle vier door hun vader verwaarloosd zijn. Ofwel omdat de vader verdween, ofwel omdat de vader niet naar de kinderen omkeek, of niet in staat was hun liefde en waardering te geven. En ja, deze vier vonden dus (weer) God. Bij de twee die niet met het geloof zijn opgevoed, ging dat op een wonderlijke manier. Een woord van een vriend dat binnenkwam, of een bijzondere openbaring en aanraking van God.

Een van de ‘vaste’ gelovigen zei tegen me dat zij weleens een beetje jaloers was op mensen die zo duidelijk door God bekeerd zijn. Maar ze wist ook wel dat als je hun verhalen hoorde, er erg veel pijn en verdriet in zat – en nog steeds zit. In het programma zoek ik naar mensen met inspirerende verhalen, die u – en mij – moed geven. Nou, ze zijn er weer. Ga er maar voor zitten.

Andries

Vanaf zondag 8 september, 0.15 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons