Tijs in 'NieuwLicht': 'Boeren zijn overlast dierenactivisten zat'

'Geen vertrouwen meer in overheid'; maandag, 22.55 uur, NPO 2

NieuwLicht

Boeren die last hebben van dierenactivisten zijn hun vertrouwen in de Nederlandse overheid kwijt. Hun nood staat maandagavond centraal in NieuwLicht. Presentator Tijs van den Brink gaat in dit EO-programma iedere maandag langs bij betrokkenen en deskundigen.

Iedere week staat in het programma een maatschappelijke kwestie centraal. Dit seizoen spreekt Tijs in NieuwLicht met zijn gasten over onderwerpen als abortusdemonstraties, afvalscheiding en adoptie. Sinds vorig seizoen ontvangt de presentator zijn gasten niet meer in de studio, maar gaat hij zelf de deur uit. Hoe bevalt hem dit? “Heel goed! Ik merk dat het echt uitmaakt of je ergens alleen over praat, of dat je ook meemaakt waarover je met iemand spreekt.”

Praat via Facebook mee in 'NieuwLicht'

NieuwLicht is een interactief opinieplatform. Een community op Facebook buigt zich over de actualiteit; de inbreng die zij geeft, vormt de basis voor het tv-programma. Hierin bespreekt presentator Tijs van den Brink iedere maandagavond thema’s die spelen in de samenleving en die leven op het opinieplatform.

“De onderwerpen die we behandelen komen dieper bij me binnen dan toen ik nog in de studio zat,” vervolgt Tijs. “Ik denk dat veel gasten zich ook wat meer op hun gemak voelen wanneer je ze opzoekt in hun eigen omgeving dan wanneer ze in de studio langskomen.”

Heeft een bepaalde ontmoeting in het programma je geraakt?
“Ja, ik heb twee mensen ontmoet die in de schulden waren geraakt na een scheiding. Ik was echt ontdaan over wat er dan gebeurt: met een beetje pech word je uit huis gezet door een incassobureau en krijg je ook nog eens een rekening van duizenden euro’s. Daar wordt je schuld natuurlijk niet kleiner van...”

Waar neem je de kijkers vanavond mee naartoe in 'NieuwLicht'?
“In deze uitzending ga ik langs bij een boer die last heeft gehad van dierenactivisten op zijn boerderij. Bij die man hebben ze ’s nachts ingebroken. De boeren die ik hierover spreek, zijn het helemaal zat.”

Ik vrees dat boeren bij de volgende bezetting het recht in eigen hand zullen nemen

“Zij gaan de volgende keer niet wachten tot de politie komt als er weer een boerderij wordt bezet. Ik vrees dat deze boeren dan het recht in eigen hand zullen nemen. Ze hebben een heuse ‘Farmers Defence Force’ opgezet. Ze zijn het vertrouwen in de overheid behoorlijk kwijt. Dat is echt heel zorgelijk.”

'NieuwLicht' over: 'Boeren onder druk'

Maandag 9 september, 22.55 uur, NPO 2

Beeld: Ruben Timman

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons