Thuis

Blog van TimZingt

'En hoe was je vakantie?’ ‘Heerlijk! Even helemaal weg! Lekker bijgetankt! Genoten! GE- NO-O-O-O-TEN!’ Ik blaf gedachteloos mijn standaardantwoorden in de richting van Hope’s zonnige foto.

‘En jij? Lekker weer gehad?’ vraag ik volautomatisch terug. En dan, iets behoedzamer: ‘Of ben jij niet op vakantie geweest dit jaar?’ Mijn sponsorkindje schudt zijn hoofd. ‘Nee, ik ben thuisgebleven,’ zegt hij verlegen.

‘Ook lekker! Heerlijk, hoor! En jij hebt toch altijd goed weer, dus waarom zou je de sleurhut achter de wagen spannen... hè!’ Weer een volautomatisch antwoord. Hope zwijgt.
Ik, voorzichtiger: ‘Krijg jij geen vakantie-uitkering van de royale giftenstroom die jullie kant op gaat? Zo veel kost een safari in jouw land toch niet? Of gaat alleen de staf op vakantie?’

‘Weet ik niet,’ zegt Hope. ‘Ik ben in ieder geval een paar weken lekker thuis en dan ben ik blij als school weer begint.’ 
Ik: ‘Jij bent mijn enige kind dat zoiets zegt. Bij ons zijn niet de kinderen, maar de ouders blij dat de school weer begint omdat de juffen dan weer het leeuwendeel van de dag voor hun kinderen zorgen. Maar jij bent dus gewoon thuis geweest?’ Hope knikt.

Het floept eruit: ‘Ik vind dit typisch jouw soort mensen: lekker thuisblijven, veilig hoor! Weinig ondernemend en zo traditioneel ook. Altijd maar het oude doen. En op mijn kosten! Jullie zouden een stuk verder zijn als jullie niet zo vastzaten aan je thuistraditie.’ Hope denkt even na en glimlacht dan minzaam. ‘Volgens mij gaan jullie ook alleen maar op vakantie om te voelen hoe fijn het is om weer thuis te zijn. Want zo ondernemend ben jij ook niet. Ik zag dat jij jouw auto vollaadde met Hollandse producten omdat je bang bent voor de buitenlandse supermarkt. Het liefst pakte je je eigen koffiezetapparaat nog in. Je nam je thuis gewoon mee in je sleurhut. Lekker traditioneel.’

Ik zwijg.
‘En wat was ook alweer het hoogtepunt van jouw vakantie?’ vraagt Hope scherp. Hij weet het dus.
Ik piep: ‘... dat ik in een buitenlandse supermarkt zomaar koffie van mijn eigen thuismerk vond.’ Tranen in mijn ogen. Ik danste door de gangpaden van plezier. Het was een topdag.
Hope lacht. ‘En waarom was dat je hoogtepunt?’
‘Omdat het voelt als thuis,’ mompel ik volautomatisch.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons