Prinsjesdag 2019: Willem-Alexander leest Troonrede voor

Rijtoer met Glazen Koets naar Ridderzaal; 12.25 uur live op NPO 1

in Mediatips
Prinsjesdag 2019

Het is vandaag de derde dinsdag in september: Prinsjesdag 2019. In Den Haag verzamelt het publiek zich langs de route die Willem-Alexander en Máxima zullen afleggen met de Glazen Koets. De kijkers kunnen de rijtoer van het koningspaar, het voorlezen van de Troonrede en de balkonscène op Paleis Noordeinde rechtstreeks volgen op televisie. 

Net als vorig jaar rijdt het koningspaar met de Glazen Koets van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal, omdat de reparatie van de Gouden Koets nog niet voltooid is. Eenmaal aangekomen in de Ridderzaal, zal de koning met het uitspreken van de Troonrede het nieuwe werkjaar van het parlement openen. Vervolgens rijden Willem-Alexander en Máxima met de koets terug naar Paleis Noordeinde. Hier zal toegestroomde publiek het koningspaar ten slotte toejuichen tijdens de traditionele balkonscène. 

Wat staat er in de Miljoenennota?

Vast onderdeel van Prinsjesdag is verder het aanbieden van de Miljoenennota. Minister Hoekstra van Financiën neemt daarbij de plannen van het kabinet in zijn koffertje mee naar de Tweede Kamer. In de uitzending komen daarna ministers en fractievoorzitters aan het woord. Ook gewone Nederlanders mogen hierop reageren, want juist zij krijgen te maken met de gevolgen van de plannen uit de Troonrede. Wat betekent de Miljoenennota van 2019 voor de koopkracht van de burgers? 

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Prinsjesdag 2019
Voor dag en dauw verzamelen Oranjefans zich bij Paleis Noordeinde.

Presentator Astrid Kersseboom neemt de kijker vanmiddag mee in de ‘koninklijke’ tradities tijdens Prinsjesdag. Haar collega Rob Trip neemt het politieke deel van de uitzending voor zijn rekening, samen met parlementair verslaggever Arjan Noorlander. Hij zal voor een nadere duiding van de politieke besluiten zorgen. 's Avonds is er op televisie bovendien een samenvatting van Prinsjesdag 2019 te zien. 

Langs route Glazen Koets

Op NPO Radio 1 presenteren Lara Rense en Suzanne Bosman een live-uitzending vanuit Den Haag. Ook de luisteraars moeten de gebeurtenissen in Den Haag op de voet kunnen volgen. Daarom staan er verslaggevers langs de route van de Glazen Koets en op het Binnenhof om reacties van het publiek en politici op te tekenen. Op de radio is de politieke duiding in handen van Xander van der Wulp en Joost Vullings.

Prinsjesdag op tv, radio en NOS.nl

Prinsjesdag 2019
12.25 uur, NPO 1 (rechtsteeks verslag, op NPO 2 met gebarentolk) en op NOS.nl.
18.20 uur, NPO 2 (samenvatting)

Prinsjesdag op 1
12.00 uur, NPO Radio 1

Met het Oog op Morgen
23.00 uur, NPO Radio 1 

Beeld: ANP/Robin Utrecht/Lex van Lieshout

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons