Nieuwe reeks 'Door Andere Ogen': wie is Angela Merkel?

'Laatste vijf jaar waren knalhard'; woensdag, 20.25 uur, NPO 2

in Mediatips
Door Andere Ogen

Het nieuwe seizoen van Door Andere Ogen (MAX) begint met een portret van Angela Merkel. Wie is deze domineesdochter, die bijna niet meer weg te denken is uit de Duitse politiek? De bondskanselier laat zich niet intimideren in een door mannen gedomineerde wereld, maar de laatste jaren zijn zwaar voor haar geweest.

Angela Merkel die bezig met haar laatste termijn als bondskanselier. In de biografieënreeks Door Andere Ogen maakt de kijker nader kennis met haar door de ogen van anderen. De Duitse politicologe Julia Schramm, oud-correspondent Margriet Brandsma en Merkels oud-wiskundeleraar Hans-Ulrich Beeskow schetsen haar leven en carrière. Ook toneelmakers Benjamin Moen en Floor Houwink ten Cate, die in ons land een opera over Merkel op de planken brachten, beschrijven de kanselier. 

Vluchtelingencrisis

In de laatste jaren heeft Merkel moeten toezien hoe, vooral in de gebieden waar zij opgroeide – de voormalige DDR – de uiterst rechtse AFD (Alternative für Deutschland) terrein heeft gewonnen. Dit is onder meer het gevolg van de vluchtelingencrisis, waarin Merkel een miljoen ontheemden toegang verleende tot haar land. “De laatste vijf jaar zijn knalhard voor haar geweest”, zegt politicologe Julia Schramm, die  over de kanselier het boek Vijftig tinten Merkel schreef. 

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Door Andere Ogen
Angela Merkel (65) is sinds 2005 bondskanselier van Duitsland.

“Ze is zwaar aangeslagen." zegt Schram. "In haar hele verschijning is zichtbaar hoe zo’n verantwoordelijkheid je naar de afgrond kan slepen”. Ook Margriet Brandsma duidt op het fysieke ongemak van Merkel, de kanselier die met enige regelmaat trillend over haar hele lichaam in beeld is gebracht. “Ik vermoed dat het een uiting is van oververmoeidheid.”

Stasi

Door Andere Ogen toont de wonderlijke carrière van Angela Merkel. Geboren in West-Duitsland verhuist haar vader, die dominee is, naar de DDR. Haar jeugd in het communistische land is bepalend. Als ze als jonge vrouw wordt benaderd door de Stasi, de geheime dienst, om spionne te worden, verzint ze op advies van haar moeder de smoes dat ze geen geheimen kan bewaren. “Maar juist dat – het vermogen om te zwijgen – is later haar grootste kwaliteit gebleken,'' zegt Margriet Brandsma.

'Vadermoord' op ontdekker Kohl

De uitzending belicht Merkel ook als een machtsfiguur, die 'politieke vadermoord' bedrijft op haar ontdekker, CDU-kanselier Helmut Kohl. In Door Andere Ogen zien we dat zich niet laat intimideren door machtige mannen in de politiek: Donald Trump die een handdruk weigert, Poetin die bewust zijn waakhond laat opdragen, terwijl hij weet dat Merkel bang is voor honden.

Wiskundeleraar: 'Natuurlijk trots'

Margriet Brandsma beschrijft hoe Merkel achter de schermen met gevoel voor humor de mannen om haar heen imiteert en persifleert, “maar ze zal er voor waken dat zoiets ooit wordt gefilmd.” Haar wiskundeleraar Beeskow herinnert zich Angela als de meest briljante leerling uit zijn leven. Hij stond als leraar aan de wieg van haar latere carrière als natuurkundige. Merkel nodigde hem uit toen zij voor het eerst als bondskanselier werd beëdigd. “Natuurlijk was ik enorm trots.”

Door Andere Ogen: Angela Merkel

Maandag 16 september, 20.25 uur, NPO 2

Beeld: Shutterstock 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons