Nieuwe programma's op zondagmorgen

'Laat je bemoedigen en verrassen'

De EO grijpt de start van het nieuwe tv-seizoen aan om twee (ver)nieuw(d)e programma’s te presenteren: 'Nederland Zingt Dichtbij' en 'Zie je zondag!' Ontmoeten, zingen en bezinnen zijn in grote delen van ons land vertrouwde ingrediënten van de zondag. Daarom zendt de EO elke zondagmorgen programma’s uit waarin samenzijn, samen zingen en samen geloven centraal staan.

Nederland Zingt Dichtbij

In Nederland Zingt Dichtbij smelten 'Nederland Zingt op Zondag' en 'De Kapel' samen. Muziek en persoonlijke verhalen voeren de boventoon. Het programma, dat wordt gepresenteerd door Jurjen ten Brinke, biedt een mix van muziek, persoonlijke geloofsverhalen en een Bijbelse overdenking. De bij veel kijkers geliefde samenzang blijft; nieuw is de ontmoeting met een gelovige Nederlander in het land. Zo loopt Jurjen in de eerste aflevering mee op een binnenvaartschip, waar matroos Eric Geneugelijk openhartig vertelt over zijn leven en zijn geloof in God.

Jurjen ten Brinke

“Ik hoop dat kijkers worden bemoedigd als ze zien wat God doet in de levens van anderen,” vertelt Jurjen. “Mensen met een baan, mensen zonder baan. Jonge mensen, ouderen. Mensen die ziekte en rouw kennen en mensen die gewoon genieten van het eenvoudige of ingewikkelde werk dat ze dagelijks mogen doen. Het programma gaat dus in zekere zin over jou. En over personen met wie je je kunt vereenzelvigen. Laat dat je bemoedigen en verrassen; God kan en wil ook in jouw leven verder werken!”

Zie je zondag!

Voor 'Zie je zondag!' gaat Marleen Stelling op zoek naar de kracht van de kerk. Ze duikt onder in de wereld van protestantse gemeenten; van conservatief tot vrijzinnig, van ingetogen tot uitbundig, van traditionele dorpskerk tot migrantenkerk.
Hoe geven kerken zichzelf vorm om in deze tijd relevant te zijn? De presentatrice bezoekt elke drie weken een andere gemeente.
In de eerste serie van drie afleveringen staat de Eltheto-gemeenschap op de Javastraat in Amsterdam centraal.

Marleen Stelling

“Ik heb bijzondere ontmoetingen in kerken en geloofsgemeenschappen door heel Nederland en ontdek wat het betekent om als gemeente bij elkaar te horen,” zegt Marleen. “En dat een liefdevolle gemeenschap echt het verschil kan maken.”

Geloof, hoop en liefde

Hans van der Linden, als manager content onder andere verantwoordelijk voor de zondagse programmering, vertelt: “We zijn overtuigd van Gods liefde voor iedereen en van de kracht van het evangelie. Met onze programma’s willen we mensen in beweging brengen door ze een plek te bieden om samen te komen, om te delen en om geïnspireerd te raken door een ontmoeting, een lied of een overdenking. In samenwerking met kerkgenootschappen in Nederland maken we verhalen waarin geloof, hoop en liefde centraal staan. Dat doen we zowel voor mensen die zoeken als voor mensen die hun geloof willen delen. Als EO willen we ervoor zorgen dat niemand ver hoeft te zoeken.”

Troost

De nieuwe programma’s worden voorafgegaan door 'Ik mis je', waarin Arjan Lock en Minella van Bergeijk met nabestaanden praten over het verlies van een dierbare. Aan het graf van een geliefde zijn verdriet en gemis enorm voelbaar. Toch worden juist op deze plaats ook veel hoopvolle verhalen gedeeld. Wat biedt troost en hoe pak je na het verlies de draad weer op?

Vanaf 8 september wekelijks op NPO2

08.55 uur: Ik mis je

09.20 uur: Zie je zondag!

11.00 uur: Nederland Zingt Dichtbij

12.00 uur: EO Metterdaad (hh zaterdag)

12.30 uur: Songs of Praise

13.00 uur: Wilde Ganzen

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons