'Mijn dochter stierf aan kanker'

Hannie Rosenberg in 'De Verandering'

Het zigeunermeisje Hannie van Mullem groeit binnen het gezin op als een prinsesje. Ze is een nakomertje en haar oudere zussen verwennen haar tot op het bot. Maar het is niet alleen rozengeur en maneschijn in Hannie’s jonge leventje.

Als ze een jaar of zeven is blijkt dat Hannie epilepsie heeft. De ene aanval na de andere volgt. Haar jeugd verloopt hierdoor verre van vlekkeloos. Maar als ze op zeventienjarige leeftijd de knappe zigeunerjongen David Rosenberg ontmoet, lijkt alle narigheid vergeten. In het begin lijkt David – die al zijn hele leven Telly wordt genoemd - ook werkelijk haar prins op het witte paard te zijn. Ze zijn dolverliefd en niet lang daarna stappen ze in het huwelijksbootje. 

Criminaliteit

Helaas blijkt het geluk van korte duur. Al snel blijkt Telly ook een andere kant te hebben. Hij raakt verslaafd aan alcohol en gokken, en hij belandt in het criminele circuit. Hannie wordt regelmatig door hem geslagen en meerdere malen loopt ze bij Telly weg. Ondanks alle ellende worden er toch twee kinderen geboren: zoon Zony en dochter Shakira. Dat brengt voor een korte periode enige blijdschap en rust in het gezin.

Bodemloze put

Maar dan vervalt Telly weer in zijn oude gewoontes en de ellende lijkt groter dan ooit. Temidden van al narigheid begint de twaalfjarige Shakira klachten te krijgen. Ze klaagt over pijn aan haar voet en het wordt zelfs zo erg dat ze nauwelijks meer kan lopen. Na diverse onderzoeken blijkt Shakira een zeer agressieve vorm van kanker te hebben. Ze heeft nog maar een paar maanden te leven. Hannie: “Ik dacht altijd dat ik met God leefde, maar je kan Hem pas leren kennen als je in een bodemloze put zit.” 

Bijzondere boodschap

Al snel gaat de gezondheid van Shakira hard achteruit. Hannie en Telly kunnen niets doen en zijn ten einde raad. Op een avond, als Shakira bijna niet meer kan en spoedig lijkt te sterven, roept ze haar beide ouders bij zich. Ze geeft hun een bijzondere boodschap mee. Een paar uur later sterft het meisje. 

We zijn inmiddels vier jaar verder en Mirjam Bouwman ontmoet Hannie Rosenberg. Wat is er gebeurd sinds Shakira is overleden? Hoe is het met haar man Telly? En vooral, wat was die bijzondere boodschap van hun stervende dochter Shakira?

Hannie Rosenberg in 'De Verandering'

Zaterdag 7 september,  NPO 2 om 18.55 uur

Zaterdag 7 september,  NPO 2 om 18.55 uur

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons