Leve de oecumene van het hart?

Blog van Andries

Verschillende christenen bij elkaar Nederland Zingt Dag Evangelische Omroep EO

Het is wat met ons. Sommigen van ons zijn lid van een van de vele (verschillende) reformatorische kerken, anderen van de talloze (verschillende) evangelische richtingen; er zijn katholieken, remonstranten en dan sla ik er nog heel veel over. Terwijl de Heer in Wie wij geloven weleens iets heeft gebeden over één zijn, opdat de wereld zou geloven. 

We hebben er met z’n allen een potje van gemaakt. Dat is wel duidelijk. En het boeit ons nauwelijks, denk ik. Want, gelukkig: we hebben de oecumene van het hart. We voelen ons over kerkmuren één, op de Nederland Zingt Dag, tijdens Opwekking, op New Wine en de GBS-toogdag. Kerkmuren doen er niet meer toe, zeker niet voor de jongere generatie. Maar is dit wat Jezus bedoelde? Het lekker fijn hebben op Opwekking en daarna weer naar je eigen kerk gaan?

Op D.V. 28 september leid ik een symposium over ‘Spirituele oecumene’, naar aanleiding van een boek van bijna 800 pagina’s dat binnenkort uitkomt. Hierin proberen vijftig theologen te formuleren waarin we dan wel één zijn, en onderzoeken ze of er een weg tot eenheid gevonden kan worden. 

Maar is dit wat Jezus bedoelde?

Mooie term: ‘spirituele oecumene’. Ik herken het. Zat afgelopen zomer in een rooms-katholieke viering, ging vorige week naar een evangelische samenkomst en preek deze maand in een PKN- dienst. U herkent het vast ook. We hebben het steeds beter met elkaar en we herkennen steeds meer van het geloof in elkaars tradities. En die kerkmuren? Ach, dat is van vroeger.

Soms gebeurt er iets (GKv en NGK) en soms roept een theoloog (dr. Bram van de Beek) dat we vandaag nog rooms-katholiek moeten worden, want het lichaam van Christus mag niet gebroken zijn. Maar ach. Zeker in evangelische kringen leeft de eenheid van de kerk helemaal niet. 

Pfff, dat wordt zweten voor me, daar in Amersfoort. Zeker met een boek van 800 pagina’s. We komen er die zaterdag niet uit, maar misschien maken we een klein stapje. Dat hoop ik.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons