Leden dansgroep Daymohk 'privébezit' president

'Hoge prijs voor Tsjetsjeense traditie'; woensdag, 22.55 uur, NPO 2

in Mediatips
Daymokh, het land van de voorouders

Daymohk is een traditionele Tsjetsjeense dansgroep onder leiding van choreograaf Ramzan Achmadov. Maar hij moet voor het voortbestaan van de groep een hoge prijs betalen, zien we in de documentaire Daymohk, het land van de voorouders (EO). Om de traditie van het land te redden, offert Ramzan het liefste wat hij heeft. 

De documentaire laat zien onder welke omstandigheden Daymohk kan bestaan onder het straffe regime van president Kadyrov. Het offer is groot: de jonge dansers van de groep zijn min of meer privébezit van de president geworden. Daarnaast heeft Ramzan zijn dochter moeten afstaan aan president Kadyrov, die haar als zijn derde vrouw wilde. Daymohk, het land van de voorouders geeft een inkijkje in het strenge regime van de Tsjetsjeense president.  

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Daymohk

Masha Novikova filmde in 2002 jeugddansgroep Daymohk voor Jos de Putters documentaire Dans Grozny, dans. Het Russische leger had twee jaar eerder de Tsjetsjeense hoofdstad met de grond gelijk gemaakt en de rebellen de bergen ingejaagd. Tsjetsjenen waren in de ogen van de wereld gevaarlijke fanatici. De jeugddansgroep Daymohk van danser en choreograaf Ramzan Achmadov, toonde een ander gezicht. De Poetin-getrouwe leider van Tsjetsjenië, Achmat Kadyrov, zag in de folkloregroep een mooi visitekaartje. Zijn zoon Ramzan zette deze lijn voort en zo is de dansgroep het visitekaartje van het regime.

'Regime heeft familie ingelijfd'

Vijftien jaar later is er veel veranderd, de familie Achmadov is ingelijfd door het Kadyrov-regime. Hij en zijn zoon Hasan maken deel uit van de regering en dochter Aminat is de derde vrouw van de Tsjetsjeense leider. Ze rijden in dure auto’s en wonen in grote huizen maar erg gelukkig ogen ze niet. Zonder al te directe of confronterende vragen te stellen, laat Masha in de documentaire zien welke prijs de dansfamilie betaalt voor stabiliteit en voorspoed.

2Doc: Daymohk, het land van de voorouders

Woensdag 4 september, 22.55 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons