Kunnen broers en zussen in dezelfde jeugdgroep?

Jongerenwerker Corjan Matsinger geeft tips

“In onze kerk hebben we vanwege gebrek aan jongeren de 16+-groep en de tieners van 12 tot 15 jaar samengevoegd. Een jongen wil nu van de club afgaan, omdat zijn zusje dit seizoen instroomt. Hoe moeten we dit aanpakken als leiding? Zijn er vuistregels voor broers en zussen in een jeugdgroep?”

Steeds meer kerken staan voor de uitdaging om met slechts een paar jongeren het jeugdwerk vorm te geven. Deze ontwikkeling heeft trouwens ook mooie kanten. Denk aan de kans om als jeugdleider een- op-een contact te maken met jongeren.

Veilige omgeving

Er zijn veel broers en zussen die het geen probleem vinden om bij elkaar in de groep te zitten. Maar het is goed om alert te zijn. Praat daarom met deze broer. Wat is hij bang kwijt te raken door de komst van zijn zusje? Wordt het onveilig voor hem als zij erbij is? De tienerclub is niet alleen een plaats om het geloof te bespreken, maar is voor jongeren ook een veilige omgeving om verschillende ‘rollen’ uit te proberen, hun mening te leren verwoorden en misschien wel verliefd te worden op dat leuke meisje of die toffe jongen. En daar hoeven ze thuis niet gelijk iets van te weten.

Tips

Houd de volgende dingen in het oog met broers en zussen in de groep:

• Ga uit van het basisprincipe ‘elke tiener is een individueel persoon’. 
• Stuur informatie over de tienerclub via de app of e-mail naar beide jongeren en geef geen dingen voor de ander mee aan de broer of zus. 
• Probeer je in te leven in de situatie van het zusje. Welke dingen worden er van haar verwacht als ‘het zusje van’? Welke vooroordelen leven er over het gezin waar zij uitkomt door het gedrag van of de gesprekken met de oudere broer? 
• Probeer de broers en zussen in de groep na een plenaire inleiding in ieder geval in te delen in verschillende (gespreks) groepjes. Bijvoorbeeld twee groepjes van drie jongeren.

Spelregels

Bespreek onderstaande ‘spelregels’ individueel met broers en zussen wanneer de zaak – zoals in jullie situatie – onder ‘spanning’ staat. Je kunt bijvoorbeeld afspreken:
• Wees vooral jezelf. Hoe meer jij jezelf bent, hoe gewoner de situatie in de groep zal zijn.
• Samen op dezelfde club vraagt iets van jullie allebei. Maar gun elkaar de gezelligheid en gun elkaar ook ‘het woord’ in de groep. 
• Niemand van de broers of zussen gaat gênante of beschamende dingen over de ander vertellen in de groep.
• Je gaat de problemen van je broer of zus niet bespreken in de groep.
• Ga thuis niet lopen ‘klikken’ over het geklier van je broer of zus op de club. Laat het aan de clubleiding over om contact op te nemen met je ouders als dit nodig is.
• Ga je broer of zus niet continu lopen corrigeren of ‘opvoeden’ in de groep (thuis trouwens ook niet).

Ouders

Tot slot: als je er met de jongeren zelf niet uitkomt, leg de situatie dan ook voor aan de ouders. Bespreek met hen wat zij denken dat goed is en neem dan samen als volwassenen een beslissing.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons