Joodse feestmaand 'EO Live' van start met 'Rosj Hasjana'

'Leer Joodse feesten kennen'; iedere zaterdag, 19.00 uur, NPO Radio 5

in Mediatips
EO Live Joodse feestmaand

Pesach, Poerim en Chanoeka zijn bekende Joodse feesten. Maar kennen we Rosj Hasjana, Jom Kippoer, Soekot, Sjemini Atseret en Simchat Tora? Omdat al deze feesten gevierd worden in de maand oktober, staat tijdens de Joodse feestmaand in EO Live elke week een feest centraal. Samen met historicus Bart Wallet stort presentator Yvonne Sprunken zich in het feestgedruis.

Iedere week staat EO Live stil bij een ander Joods feest. Wat zijn de verhalen en achtergronden? De reeks begint op 28 september met Rosj Hasjana, het Joodse Nieuwjaar. Tijdens het feest maken de Joden schoon schip en lezen ze traditiegetrouw het Bijbelverhaal waarin Abraham Izak moet offeren en wordt op de bekende ramshoorn, de ‘sjofar’, geblazen.

Jom Kipoer en Loofhuttenfeest

Rosj Hasjana is tevens de opmaat naar het volgende feest, Jom Kipoer, oftewel Grote Verzoendag. Het is het meest heilige feest van de Joden, waarop een nieuw begin en de vergeving van de zonden centraal staan. Kort daarna volgt alweer het Loofhuttenfeest (Soekot). Tijdens dit feest leven de Joden in hutje buitenshuis. “En geen stevige hut, tijdens een flinke storm moet het hutje gewoon wegwaaien”, zegt Bart Wallet in EO Live.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

EO Live
Dansende Joden vieren Simchat Thora.

Het slotstuk van deze feestelijke oktobermaand is de combinatie Sjemini Atseret en Simchat Thora. Die laatste is het feest van de ‘vreugde der wet’. Dansende Joden met thorarollen zijn op deze dag geen uitzondering. Wallet: “Dit feest is stiekem afgekeken van rooms-katholieke christenen”. Wil je meer weten van de Joodse feesten? Luister dan iedere zaterdagavond naar EO Live.

'EO Live' over Joodse feesten

Omdat oktober de Joodse feestmaand is, staan presentator Yvonne Sprunken en historicus Bart Wallet in EO Live stil bij de Joodse feesten.

Luister hier de afleveringen terug:   
Afl.1: Rosj Hasjana (28 september) 
Afl. 2: Jom Kipoer (5 oktober) 
Afl. 3: Soekot (12 oktober)

Iedere zaterdag, 19.00 uur, NPO Radio 5

Beeld: Shutterstock 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons