Jan Arie doet mee aan ‘Mannen in het wild’

Iedere donderdag, 21.35 uur, NPO 1

Mannen in het wild

In het nieuwe, zesdelige EO-programma 'Mannen in het wild' trekken zes mannen tien dagen de bergen van Italië in. Een lichamelijk en geestelijk uitdagende reis, waarbij de mannen één ding gemeen hebben: ze zijn niet tevreden met hun dagelijkse leven en lijken in een midlifecrisis te zitten. Jan Arie van der Kolk is één van hen.

Een midlifecrisis? Nee, dat zou Jan Arie (op de foto uiterst rechts) niet willen zeggen. Al noemt hij zichzelf wel een “thrillseeker”, meer dan een paar jaar geleden. Op z’n 50e sprong hij uit een vliegtuig en dit jaar wil hij zes halve marathons lopen. “Ik zit met mijn 51 jaar in de midlife ja, maar crisis? Nee, dat klinkt zwaar en negatief. Wel vraag ik me af: wat wil ik met mijn leven?”

Oproepje

Toen hij via zijn schoonmoeder en zijn vrouw het oproepje op Facebook las om je op te geven voor Mannen in het wild, dacht hij in eerste instantie: nee, hoezo? Toch bleef het haken, en al snel besloot Jan Arie zich aan te melden. “Ik ben blij en dankbaar met mijn leven en heb een heel goede relatie, maar op mijn leeftijd kijk je toch terug op de voorbije jaren. De kinderen hebben je minder nodig en vooral qua werk dacht ik: wil ik dit de komende jaren wel blijven doen? Moet ik niet iets gaan doen wat er meer toe doet? Deze reis zou daar wel eens een antwoord op kunnen geven.”

Hemel en aarde

Dat de EO deze serie maakte, zag Jan Arie als een groot voordeel. “De hemel en de aarde kunnen omvallen, maar het christenzijn is mijn fundament, daar leef ik uit. Als het een programma was van SBS of Veronica had ik daarom ook niet meegedaan.”

Ik heb echt in mijn slaapzak liggen janken van de pijn

Drie gekneusde ribben

Vier van de zes deelnemers zijn christen, de andere twee niet. Dat vond Jan Arie prettig. “Ik vind het fijn om met niet-christenen op te trekken; ik ben geen gelovige om alleen maar in een gelovig wereldje te zitten.” En hoewel het dagprogramma niet specifiek christelijk was, heeft Jan Arie tijdens de tien dagen wel “Gods stem verstaan”, zoals hij het zelf omschrijft.
“Ik wilde me tijdens deze reis heel bewust richten op mezelf, op God en op de ander. Daarbij wilde ik op zoek naar stilte en bezinning. En dat is gelukt, maar wel op een andere manier dan ik gedacht had. Op de derde dag gingen we namelijk paardrijden en viel ik van mijn paard. Ik kneusde daarbij drie ribben, waardoor ik ontzettend veel pijn had en bij heel veel basale dingen geholpen moest worden. Ik kon mijn eigen rugzak niet meer dragen, kon m’n slaapzak niet dichtritsen en moest geholpen worden bij het strikken van mijn veters. Dat was enorm buiten mijn comfortzone. Bovendien kreeg het leven hierdoor een heel ander tempo. Voor mij als adhd’er was dat letterlijk afzien. Maar juist daardoor heb ik me bij God geborgen gevoeld. Weet je, ik probeer God weleens voor mijn karretje te spannen, maar daar, in de bergen, heb ik echt in mijn slaapzak liggen janken van de pijn. Ik moest leren dat het niet op mijn manier ging. Maar het mooie was: ik kreeg daarbij wel steun van Hem. Dat voelde na afloop echt als een cadeautje.”

Veel relaxter

Sinds zijn deelname aan Mannen in het wild staat Jan Arie anders in het leven, zegt hij. “Mijn vrouw merkt dat ook. Ik had in Italië zo’n enorme rust ervaren, dat wilde ik vasthouden. ‘Ik wil een warm hart en een koel hoofd houden,’ zei ik toen ik thuiskwam. Natuurlijk was ik bang dat het uit m’n vingers zou glippen, maar dat is gek genoeg niet gebeurd. En ik weet ook: de keuze is aan mij: stap ik weer in de hectiek van het leven, laat ik me weer opjagen? Of ben ík de baas over mijn agenda? Ik kies voor het laatste. En het mooie is: dat is allesbehalve een strijd. Ik maak me niet meer zo snel druk, raak niet meer zo snel opgefokt door zaken die er toch niet echt toe doen. Ik voel me veel relaxter.”

We hebben verschrikkelijk gelachen en prachtige gesprekken gehad

Kwetsbaar

Tipi’s bouwen, zelf water aanleggen, houthakken, vuur stoken; Jan Arie zal zijn Mannen in het wild-ervaring nooit vergeten. “Het was schitterend. We hebben verschrikkelijk gelachen en prachtige gesprekken gehad.”
Dat ook zijn kwetsbare kant op tv komt, vindt Jan Arie “helemaal niet erg”. “Ik realiseer me dat ik heel open ben geweest, en soms denk ik: wat heb ik allemaal gezegd? Maar ik schaam me nergens voor. Dat is ook wie ik ben: als ik iets doe, doe ik het voor de volle honderd procent en wil ik alles er uithalen. En ja, dan ga je dus ook met de billen bloot. Wat kijkers daar vervolgens van vinden, is aan hen. Mensen om mij heen weten hoe ik in het leven sta, en je weet dat je negatieve reacties kunt krijgen. Dat is dan maar zo.”

'Mannen in het wild'

Iedere donderdag, 21.35 uur, NPO 1

Beeld: EO/Henrik Hansson

Geschreven door:

Mirjam Hollebrandse

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons