Henk Bouma: 'Meer aandacht voor diversiteit in de kerk'

Kerkplanter in 'Onderweg'; zaterdag, 22.00 uur, NPO Radio 5

in Mediatips
Onderweg Henk Bouma

In het radioprogramma Onderweg (EO) is de bevlogen kerkplanter Henk Bouma te gast. Henk stichtte in de Utrechtse wijk Kanaleneiland de multiculturele geloofsgemeenschap ‘Huis van Vrede’. Elsbeth Gruteke interviewt hem over zijn missionaire werk en zijn boodschap voor de kerk.

Volgens Henk Bouma laten Nederlandse kerken onvoldoende zien hoe divers ons land eigenlijk is. De kerk moet daarom in zijn ogen niet alleen een plek zijn voor blanke hoogopgeleide Nederlanders. "Ook weten te weinig mensen die leidinggeven in de kerk hoe het is om van een uitkering te leven," vindt Henk, die in Onderweg vertelt over zijn leven, werk en drijfveren. 

Missionair werker

Na zijn studie aan de HEAO komt Henk als missionair werker terecht in de Londense wijk ‘Isle of Dogs’, waar hij veel armoede ziet. In de Engelse hoofdstad bezoekt hij de Schotse Presbyteriaanse Kerk, waar zijn geloof verdiept en waar hij de waarde van gemeenschap leert te waarderen. Ook ontmoet hij zijn vrouw in deze tijd. Ze krijgen twee zoons die ze Arabische namen geven; Shafiq en Khaled.

Ook mijn islamitische buurtgenoten wens ik de vrede van Jezus toe

In 2009 gaat het gezin in Kanaleneiland wonen. Hier stichtte hij de multiculturele geloofsgemeenschap 'Huis van Vrede'. Henks drijfveer is "dat mensen de vrede van Jezus leren kennen." Dat wenst hij ook zijn islamitische buurtgenoten toe met wie hij veel contact heeft. Waarom hij het belangrijk vindt dat mensen die vrede leren kennen? "Ik geloof in leven voor de dood!"

Onderweg: Henk Bouma

Het interviewprogramma Onderweg is een EO-radioprogramma op zaterdagavond met inspirerende Nederlanders. Elsbeth Gruteke interviewt haar gasten over hun levensweg, hun passie, hun geloof en hun twijfel. Deze week is kerkplanter en sociaal ondernemer Henk Bouma bij Elsbeth te gast. Het gesprek wordt op zaterdagavond op NPO Radio 5 uitgezonden, maar het is ook te beluisteren via de site van Onderweg

Zaterdag 28 september, 22.00 uur, NPO Radio 5

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons