'Grenzeloos Talent': Iraanse christen met dood bedreigd

Kapster moet vluchten na bekering; donderdag, 21.35 uur, NPO 3

in Mediatips
Grenzeloos Talent

Filemon Wesselink volgt in Grenzeloos Talent (BNNVARA) vluchtelingen die in Nederland een nieuw bestaan proberen op te bouwnen. Vanavond ontmoet hij Belal, die in Syrië als kok werkte, en de Iraanse Rozi. Zij moest vluchten voor bedreigingen toen ze christen werd. 

Belal is in Syrië een succesvolle kok. Als hij naar Nederland vlucht, komt hij terecht in het Gelderse stadje Epe. Daar probeert hij met zijn gezin een nieuw leven op te bouwen, vertelt hij aan presentator Filemon Wesselink in het realityprogramma Grenzeloos Talent. Belal is ambitieus, maar in het restaurant waar hij werkt, stapelen de misverstanden zich op.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Grenzeloos Talent
Kan Belal, in Syrië succesvol als kok, in Nederland een nieuw bestaan opbouwen?

Filemon Wesselink laat vanavond zijn haar knippen door Rozi. In Iran runde zij haar eigen kapperszaak, maar moest vluchten voor bedreigingen. "Vroeger was ik moslim, maar in 2013 ben ik christen geworden," vertelt ze. Dat gebeurde nadat een christen haar meenam naar een kerkdienst, waar ze met de Bijbel in aanraking kwam.

Toen ik op vakantie hoorde dat de politie in Iran me zocht, wist ik dat ik niet terug kon

"In Iran wordt niet geaccepteerd dat een moslim die stap maakt; daardoor liep mijn leven gevaar. Toen ik in Italië op vakantie was, hoorde ik dat de politie in Iran naar me op zoek was. Ik kon niet meer terug en had niemand. Wat moest ik doen?" In Grenzeloos Talent vertelt Rozi hoe ze in Nederland belandde, waar ze nu een nieuw bestaan probeert op te bouwen.

Grenzeloos Talent

In het realityprogramma Grenzeloos Talent volgt Filemon Wesselink twaalf vluchtelingen die in hun land van herkomst succesvol waren, maar in Nederland van voor af aan moeten beginnen. Hun diploma’s en ervaring blijken in veel gevallen niet veel waard in Nederland. De taalbarrière zorgt voor moeilijke en soms ook hilarische momenten. Het gemis naar het thuis dat ze voor de oorlog hadden, zorgt voor een extra ballast op hun weg naar succes. Lukt het de vluchtelingen desondanks hun droom te verwezenlijken in een nieuw land? Filemon volgt hen op hun weg vol teleurstellingen, afwijzingen, maar gelukkig ook successen. Vanavond staan in deze reeks de verhalen van de Syrische Belal en de Iraanse Rozi centraal. 

Donderdag 12 september, 21.35 uur, NPO 3

Beeld: BNNVARA

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons