George kreeg nieuw leven door 'Anti Pest Club' van Anne-Mar

Maandag t/m vrijdag in Week tegen Pesten, 17.10 uur, NPO Zapp

Anti Pest Club

Alleen in zijn eigen kamertje is George uit groep 7 nog veilig voor alle pesterijen in zijn klas. Het is een aangrijpend moment uit de Anti Pest Club (EO). In tranen vertelt hij aan Anne-Mar Zwart wat het pesten met hem doet. Een pittig kringgesprek overtuigt de hele klas ervan dat het roer om moet. "Denk nooit dat het altijd zo blijft," zegt George vier jaar later. De komende week gaat Anne-Mar opnieuw langs op scholen waar gepest wordt.

Flauwe grappen, nare foto’s en kwetsende opmerkingen, bijvoorbeeld over George, omdat hij ‘dik’ is. De WhatsApp-groep van een groep jongens maakt het er niet gezelliger op in groep 7 van een school in Zoetermeer. “Wat jij meemaakt, iedere dag weer, vind ik echt niet kunnen,” zegt Anne-Mar Zwart van de de Anti Pest Club tegen George.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Zelf wordt ze ook verdrietig als hij op zijn kamer zijn verhaal vertelt. “Je slikt het allemaal maar, omdat je denkt dat je anders nog meer problemen veroorzaakt. Het wordt tijd om heel snel een gesprek met de klas te voeren!” Alle tafels moeten daarbij aan de kant van Anne-Mar. “In de kring zagen sommige kinderen pas écht wat het pesten met me deed,” herinnert George zich.

Nieuwe afleveringen 'Anti Pest Club'

De komende week gaat Anne-Mar Zwart opnieuw dagelijks langs op een school waar gepest wordt. Zoals een basisschool in Schiedam, waar kinderen elke dag op hun hoede moeten zijn. Er zijn regelmatig vechtpartijen. Kinderen durven niet voor hun klasgenoten op te komen, omdat ze bang zijn zélf gepest te worden. Hier gaat Anne-Mar in de eerste aflevering van Anti Pest Club langs voor een stevig kringgesprek met de hele klas. Omdat het programma vijf jaar bestaat, is er vrijdag een speciale aflevering. Daarin zijn George en andere kinderen uit vorige zeizoenen te gast. 

Maandag 23 t/m vrijdag 27 september, 17.10 uur, NPO Zapp

De voorbeelden die Anne-Mar van de Anti Pest Club aan de klas laat zien, zijn dan ook schokkend: grappen over Anne Frank, homo’s en een nare foto van een heel dik jongetje – van internet gehaald. Volgens het begeleidende tekstje moet George maar even in de spiegel kijken: ‘Dit ben jij!’

Ook pestkoppen pakken polsbandje

Het is maar goed dat twee meiden uit de klas die vonden dat het zo niet verder kon, de hulp van Anne-Mar hebben ingeroepen. Uiteindelijk pakt iedereen een polsbandje, ook de pestkoppen. “Vanaf dat moment was alles anders,” vertelt George. Hij is inmiddels uitgegroeid tot een rustige, zelfverzekerde scholier van 14 jaar.

Zapp Heldengame tijdens Week tegen Pesten

De EO zendt het programma uit in de Week tegen Pesten van 23 t/m 27 september. Dit jaar is het thema: 'Wees een held, met elkaar!' Anne-Mar schakelt voor haar Anti Pest Club een bijzondere gast in: YouTuber Thomas van Grinsven, online beter bekend als 'Gewoon Thomas', die zelf vroeger ook gepest is. Samen spelen ze de hele week de Zapp Heldengame, een klassenspel tegen pesten. 

“Je kunt om allerlei redenen worden gepest, maar het is altijd belangrijk dat je er iets aan dóét,” zegt George nu. “Ik werd gepest omdat ik mezelf niet verdedigde. Ik haalde er niemand bij, zodat het maar doorging. Omdat pesten meestal in een groep gebeurt, sta je er alleen voor; dat is altijd oneerlijk. Meerderen tegen één. Maar als je hulp zoekt, zul je altijd mensen vinden die voor je klaarstaan. Een leraar, een ouder of iemand anders.”

Wat is het geheim van Anne-Mars 'Anti Pest Club'?
“Als je rustig praat met de hele klas, zoals Anne-Mar doet, en heel duidelijk laat zien wat pesten met iemand doet, wordt de sfeer positiever. Dan komt het goed, want de ogen van iedereen in de groep gaan open."

'Hele klas werkt samen tegen pesten'

"Alle kinderen beseffen wat er mis is in de groep en gaan samenwerken. De polsbandjes die alle kinderen dan omdoen, zijn een mooie manier om dat te bereiken. Op een kantoor met volwassenen waar gepest wordt, wil je misschien iets anders verzinnen dan een bandje, maar je moet er zeker iedereen bij betrekken.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Anti Pest Club
Het polsbandje van de 'Anti Pest Club' herinnert de klas aan de gemaakte afspraken.

Wat zeg je tegen kinderen die nu gepest worden?
“Denk niet: het blijft toch altijd zo. Het leven geeft je altijd nieuwe kansen en je zult andere mensen ontmoeten. Er zullen nieuwe situaties komen, met andere mensen en nieuwe mogelijkheden. Als jij zelf een goed persoon bent en respect hebt voor anderen – geloof me, dan komt alles goed. Ik ben echt aan een nieuw hoofdstuk in mijn leven begonnen. Dat ik zo lang gepest werd, heeft me heel veel pijn gedaan.”

Denk je nog weleens aan de tijd waarin je gepest werd?
“Ja, maar daar krijg ik nu juist energie van. Ik ben beter dan die pijn, die ik nu overwonnen heb. Ik heb het gehad, en achter me gelaten. Het geeft me inspiratie om verder te gaan.” George, ooit het ‘te dikke’ jongetje: “Ik doe nu aan fitness, omdat ik op een positieve manier met mijn lichaam om wil gaan.”

Vluchten voor pesten was geen oplossing, maar leverde me toch iets moois op

George bouwt makkelijk vriendschappen op en hoeft niet meer binnen te zitten om te vluchten in games of zijn YouTube- kanaal. “Dat was toen mijn manier om te ontsnappen, maar geen echte oplossing natuurlijk.” Toch heeft George juist door dit vluchtgedrag aan die moeilijke tijd iets moois overgehouden. “Als je – zoals ik toen – binnen zit om te ‘ontsnappen’, krijg je wel belangstelling voor techniek. Dus daar ga ik misschien wel iets mee doen. Nu ik in havo-3 zit, moet ik daar wel snel over beslissen.”

Beeld: Nathalie van der Straten 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons