Eerlijk kledingmerk voor mannen gelanceerd

Jakobus inspireert nieuwe kledinglijn

Duurzaam, maar niet duur – dat is het uitgangspunt van het kledingmerk J54, dat Johan Bonte (38) onlangs lanceerde. “Ik wil eerlijke kleding toegankelijk maken voor mannen.”

Johan Bonte – in deeltijd werkzaam bij de gemeente Leusden als accountmanager Bedrijven – begon negen jaar geleden met het verduurzamen van zijn garderobe. Hij merkte dat het best ingewikkeld was om kleding te vinden die duurzaam is, maar niet al te prijzig. “Zo kwam ik op het idee om zelf in dat gat te springen.”

Eerlijk kledingmerk

De naam van het nieuwe eerlijke kledingmerk verwijst naar Jakobus 5:4: ‘Hoor de klacht van het loon dat u de arbeiders die uw velden maaiden hebt onthouden. Het geroep van de maaiers is tot de Heer van de hemelse machten doorgedrongen.’ Johan: “Arbeiders in lageloonlanden schreeuwen al jaren om een eerlijk salaris en goede werkomstandigheden. Dat krijgen ze niet, omdat wij westerlingen liever kiezen voor een fast fashion-shirt met een lage prijs, dan een iets duurder shirt dat duurzaam is. Met deze mannenkleding wil ik die roep om gerechtigheid een stem geven.”

Idealisme

Een T-shirt van J54 kost 24,95 euro, een sweater 44,95 euro en een hoody 49,95 euro. Johan kan zo goedkoop zijn omdat hij parttime werkt en omdat “het belangrijkste doel niet winst is, maar eerlijke kleding toegankelijk maken. Mijn vrouw en ik doen dit vanuit een stuk idealisme.” Wat ook scheelt in de kosten: de kleding is vooralsnog alleen in de webshop te koop.
De lancering van het kledingmerk vond plaats op de zomerconferentie New Wine, die zo’n zesduizend bezoekers trok. Ondanks de hitte verkocht Johan 185 stuks kleding, waaronder truien. Op het Graceland Festival, dat later deze zomer plaatsvond, stond Johan ook. “Dat was wat kleinschaliger, maar daar liep de verkoop eveneens goed. En ik kreeg enthousiaste reacties over het draagcomfort en de mooie ontwerpen.”

Wat zijn je toekomstplannen met J54?
“Ik zou de collectie willen uitbreiden. Nu hebben we elk ontwerp in verschillende maten en kleuren, wat neerkomt op 52 eenheden. Een mooi aantal om mee op te starten. Broeken en overhemden komen er hopelijk in de toekomst bij, maar dat is echt weer een andere tak van sport.”

Waar komt de kleding vandaan?
“Het katoen komt uit Bangladesh – ook daar zijn eerlijke fabrieken – en de kledingleverancier komt uit België. De Fair Wear Foundation ziet toe op de arbeidsomstandigheden waaronder katoen en kleding worden geproduceerd, en The Global Organic Textitle Standard (GOTS) richt zich op het duurzame productieproces van biologisch katoen. Ik kan er dus zeker van zijn dat J54 eerlijke kleding verkoopt.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons