Eenzaamheid: een ziekte zonder medicijn?

Nieuw seizoen 'Wie kent mij nog?'

in Mediatips
Wie kent mij nog? Eenzaamheid Edelman alleen

In de landelijke Week tegen Eenzaamheid portretteert de EO in een nieuw seizoen van 'Wie kent mij nog?' vijf mensen die eenzaam zijn. Hoe heeft het zover kunnen komen? Eindredacteur Arie Rijneveld: “Gaandeweg ontdekte ik dat eenzaamheid meer is dan het ontbreken van sociale contacten.”

“We hebben een nieuw seizoen van Wie kent mij nog? gemaakt omdat eenzaamheid een blijvend probleem is,” vertelt eindredacteur Arie Rijneveld. “Onlangs las ik dat een wetenschapper eenzaamheid bestempelde als volksziekte nummer één. Het is een ziekte waar geen medicijn tegen is. Omdat we het blijkbaar niet kunnen uitroeien, sluiten wij ons graag aan bij de landelijke campagne.

Enorm confronterend

“Eenzame mensen zijn vaak moeilijk benaderbaar. Via kerken en hulpverleningsorganisaties probeert Arie toch met hen in contact te komen. “Het is lastig om dichtbij te komen. Deelnemers van Wie kent mij nog? schamen zich vaak. Alsof ze eenzaam zijn omdat ze gefaald hebben in hun leven.” 

Deelnemen aan Wie kent mij nog? is dan ook geen makkelijke opgave. “Het is enorm confronterend om je eigen eenzaamheid onder ogen te zien. Deelnemers schrikken van zichzelf. Soms schrikken ze zelfs van hun eigen stem – die horen ze in hun dagelijks leven bijna nooit.”

'Soms schrikken ze zelfs van hun eigen stem' 

Niet alleen, wel eenzaam

Met deze jaarlijkse serie hoopt de EO, in samenwerking met de NPO, het thema eenzaamheid in Nederland onder de aandacht te brengen. “Kort gezegd willen we mensen laten zien wat het is en hen alert maken op mensen in hun omgeving die eenzaam zijn,” zegt Arie. 

In de afgelopen twee seizoenen stond de klassieke vorm van eenzaamheid centraal: mensen die niemand ontmoeten, geen sociale contacten hebben. Arie: “Dit jaar hebben we de focus iets verlegd. We portretteren ook mensen die lijden aan existentiële eenzaamheid. Dat is de verlatenheid die je voelt door onbegrip of afwijzing. Komend seizoen staan deelnemers centraal die wel mensen om zich heen hebben, maar zich toch alleen voelen.”

Week tegen Eenzaamheid

De Week tegen Eenzaamheid duurt van 1 tot en met 8 oktober. Door heel Nederland is er extra aandacht voor het thema. Zo zijn er evenementen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en nieuwe contacten kunnen leggen. De Week tegen Eenzaamheid is onderdeel van het actieprogramma ‘Eén tegen eenzaamheid’, een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor meer dan een miljoen Nederlanders die zich sterk eenzaam voelen.

Verschillende oorzaken

“Eenzaamheid kent veel verschillende oorzaken. Mensen voelen zich bijvoorbeeld alleen door ouderdom, ziekte of een sociale stoornis,” vervolgt Arie. “Aan de ene kant is het heel interessant om al de verschillende varianten te ontdekken die voor de buitenwereld onzichtbaar zijn. Maar voor de mensen om wie het gaat, is het een hel. 

Daarom maken we dit programma: om mensen op te roepen iets te doen tegen eenzaamheid. We hopen de eenzame mensen in contact te brengen met oude bekenden, familieleden of klasgenoten. Zij kunnen zich melden op de website.” 

'Eenzame mensen zijn niet zielig'

Wie denkt dat eenzame mensen thuis zitten, heeft het volgens Arie mis. “Eenzaamheid komt overal voor,” legt hij uit. “Kijk eens goed om je heen in de kerk of op het werk. Deel iets van je warmte en je begrip. Laat de ander weten dat hij of zij gezien wordt. Probeer het te snappen. Eenzame mensen zijn geen losers. En zielig zijn ze ook niet. Het kan iedereen overkomen, ook jou of mij.”

Arie vindt het belangrijk dat de EO dit programma maakt. “We willen naast eenzame mensen staan en ze laten weten dat ze niet mislukt zijn. Eenzaamheid is ongemakkelijk. Je loopt er liever omheen. Maar Jezus roept ons op onze naaste lief te hebben, om juist díé mensen te zien die zo weinig eigenwaarde hebben. Door in Wie kent mij nog? een inkijkje te geven in hun leven, hoop ik dat er meer begrip ontstaat. Want begrip zou weleens het medicijn kunnen zijn tegen deze verschrikkelijke volksziekte.”

Wie kent mij nog?

Vanaf maandag 30 september tot en met vrijdag 4 oktober om 22.45 uur, NPO 2. Met uitzondering van dinsdag: dan begint het een uur eerder om 21.40 uur. 

Tekst: Aliene Boele

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons