Een bijzonder briefje in de Klaagmuur

Het waargebeurde verhaal van Uri Shachar

Christenen voor Israël komt met een bijzonder waargebeurd verhaal dat zich afspeelt in het najaar van 1973. Soldaat Uri Shacher is dan met verlof en viert – net zoals alle andere inwoners van Israël – 'Jom Kippoer', Grote Verzoendag. Nog geen zes maanden daarvoor is Uri’s vader overleden. Het is de eerste keer dat Uri 'Jom Kippoer' viert zonder zijn vader.

Uri is die dag in de synagoge om te bidden. Rond het middaguur wordt zijn gebed plotseling verstoord door sirenes. Israël wordt aangevallen door de legers van Egypte en Syrië. Uri weet dat hij direct opgeroepen zal worden om te vechten in het leger.

Klaagmuur

Hij besluit nog heel even naar de Klaagmuur te gaan om te bidden. Uri stort zijn hart uit bij God en smeekt of hij en de andere soldaten veilig uit de oorlog mogen terugkeren.

Nieuwsgierig

Als Uri na zijn gebed zijn hand van de Klaagmuur afhaalt, valt er een briefje uit de muur. Eén van de vele duizenden briefjes met gebeden die tussen de stenen van de muur gestopt zijn. Hij wil het briefje in eerste instantie direct terugstoppen, maar wordt dan toch nieuwsgierig. Hoewel het een beetje ongemakkelijk voelt om het gebed van een ander te lezen, ontvouwt hij toch het briefje en leest: 

"God, ik weet dat ik niet lang meer te leven heb, dus ik vraag U om mijn kinderen te beschermen. Ik zal er niet meer zijn om voor ze te zorgen, dus ik vraag U om te doen wat ik niet kan doen.”

Het briefje was ondertekend door… zijn vader. Daar stond Uri, met precies dat ene briefje van zijn eigen vader. Tranen stroomden over zijn wangen. Uri stopte het briefje in zijn zak en ging op weg, de oorlog in. Ruim 2700 Israelische soldaten sneuvelden tijdens de Jom Kippoeroorlog. Uri Shacher keerde ongedeerd naar huis terug.

Dankgebed

Hij ging terug naar de Klaagmuur, pakte het gevouwen briefje uit zijn zak, stopte het in de muur en fluisterde een dankgebed naar de Almachtige. Hij dankte voor de bescherming, voor het gebed van zijn vader, en voor de bevestiging dat God altijd bij hem is.

Bron: Christenen voor Israël
Beeld: ANP

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons