'Earth from Space' biedt een nieuwe blik op de aarde

'Planeet is niet alleen maar blauw'; iedere donderdag, 20.40 uur, NPO 1

in Mediatips
Earth from Space

Grootscheepse migraties. Wisselende seizoenen. Eb en vloed. Met camera's op de grond, in de lucht en in de ruimte worden epische gebeurtenissen in de natuur vastgelegd. De nieuwe serie Earth from Space (EO) vertelt het verhaal van het leven op aarde vanuit een heel nieuw perspectief. 

De camera's van de filmmakers zijn zo geavanceerd dat ze zelfs individuele dieren en mensen kunnen opsporen. Wij denken dat de aarde een blauwe planeet is, maar de derde aflevering van Earth from Space laat iets anders zien. Satellietcamera’s brenen een caleidoscopische kleurenrijkdom in beeld. De wonderbaarlijke kleuren van het noorderlicht zijn zichtbaar als honderden kilometers hoge zuilen.

(Tekst loopt door onder de video.) 

Wolken van fytoplankton waaieren op kunstzinnige wijze uit in de oceaan. Zo trekken ze drommen hongerige vissen en andere zeedieren aan. In het voorjaar lijken de Nederlandse velden met streepjescodes te zijn beschilderd door miljoenen tulpen. Ook reizen we in Earth from Space naar de Chinese provincie Yunnan. Een paar weken per jaar is dit gebied bedekt met een geel tapijt van bloeiende koolzaadvelden.

'Earth from Space' terugkijken

Earth from Space: afleveringen

Aflevering 1: Een nieuwe blik (26 september)
De nieuwe serie Earth from Space laat dat de aarde een grote rijkdom aan diersoorten en natuurverschijnselen kent. We bestuderen het leven van olifanten, zeehonden en keizerspinguïns op de grond, vanuit de lucht en vanuit de ruimte. 

Aflevering 2: Planeet vol patronen (3 oktober) 
Het aardoppervlak is bedekt met wonderlijke, wonderschone patronen. In het binnenland van Australië zijn witte vlekken te zien die het werk zijn van wombats. De bochten en kronkels in de Amazonerivier vormen een nieuw tehuis voor tot voor kort nog bedreigde lamantijnen. 

Aflevering 3: Onze kleurrijke planeet (10 oktober)
Wij denken dat de aarde een blauwe planeet is, maar satellietcamera’s laten de kijker een caleidoscopische kleurenrijkdom zien. Wolken van fytoplankton waaieren op kunstzinnige wijze uit in de oceaan, waardoor ze drommen hongerige vissen en andere zeedieren aantrekken. 

Aflevering 4: Onze veranderende planeet (17 oktober)
Het aardoppervlak verandert sneller dan ooit. We zien hoe steden groeien, bossen verdwijnen en gletsjers smelten. Op Sumatra probeert een orang-oetanvrouwtje met haar dochter zich te handhaven, terwijl een man in een grauwe stad duizenden parkieten voert.

Iedere donderdag, 20.40 uur, NPO 1 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons