'De Schuldmachine': jongeren zitten gevangen in schulden

'Schulden zijn handel geworden'; woensdag, 21.15 uur, NPO 3

in Mediatips
De Schuldmachine

Wanneer je diep in de schulden zit, kom je daar niet makkelijk uit. De documentaire De Schuldmachine (BNNVARA) volgt drie jongeren die de regie over hun leven terug proberen te krijgen. De 'schuldenindustrie' verdient aan jonge mensen die wel willen, maar niet kunnen betalen. "Alleen een persoonlijke aanpak geeft deze jongeren rust en zelfvertrouwen."

Een op de vijf jongeren in Nederland heeft problematische schulden. Dagelijks worstelen zij met de bureaucratische mallemolen die de 'schuldenindustrie' met zich meebrengt. Documentairemaker Camiel Zwart laat in zijn documentaire De Schuldmachine zien hoe jongeren gevangengehouden worden door torenhoge schulden, boetes, rentes en rentes op boetes. 

'Leven met schuld soms uitzichtloos'

De documentaire volgt jongeren uit Amsterdam-Zuidoost in hun soms uitzichtloze financiële situatie. Ricky probeert al zeven jaar zijn leven op de rit te krijgen. Maar hoe doe je dat zonder inkomen en vast woonadres? Elyvonne kreeg een schuldvordering op haar achttiende, omdat haar schoolboeken niet betaald zijn toen ze twaalf was. 

(Tekst loopt door onder de foto.) 

De Schuldmachine
'Als er niet betaald wordt, komt er gewoon een boete met rente overheen'

Voor veel jongeren is de overheid de grootste schuldeiser. De belastingdienst, incassobureaus en verzekeraars zijn onverbiddelijk. Als er niet betaald wordt komt er gewoon een boete met rente overheen. Maar komen deze jongeren op die manier ooit nog uit die schuldenellende? 

'Schuldenindustrie verdient veel aan jongeren'

Systemen die gericht zijn op die paar procent die echt niet wil betalen, brengt welwillende mensen nog verder in de problemen. Schulden zijn inmiddels 'handel' geworden, waardoor de schuldenindustrie veel geld verdient aan jonge mensen die hun schulden niet terug kunnen betalen, hoewel ze dat graag zouden willen. 

Helaas zijn de incassosystemen gericht op die paar procent die echt niet wil betalen

In De Schuldmachine komt Willem Los uitgebreid aan het woord. Hij was zijn leven lang al werkzaam in de incassoindustrie, en nu bij NN Bank. Sinds enkele jaren is hij vrijwilliger bij ONSbank. Dat is een initiatief van kunstenaars dat jongeren een persoonlijk en artistiek leertraject biedt. Door rust en hernieuwd zelfvertrouwen kunnen deze jongeren de regie terugnemen en weer aan hun toekomst werken. 

3Doc: De Schuldmachine

Woensdag 18 september, 21.15 uur, NPO 3

Beeld: BNNVARA

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons