De langdoucher

Blog van Annemarie van Heijningen

Er is hier strijd tussen langdouchers en kortdouchers. Hoewel de langdouchers in ons gezin in de meerderheid zijn, hebben de kortdouchers betere argumenten.

Lang douchen is slecht voor je huid, het milieu, je portemonnee, en bovendien zeer kwalijk voor het plafond in de badkamer. Wanneer er langer wordt gedoucht dan ons ventilatiesysteem kan handelen, wordt het plafond eerst grauw, dan grijs en ten langen leste zwart. Om het te reinigen moeten halsbrekende heksentoeren worden uitgehaald en ik wil dat niet meer doen. Gewoon niet. Wanneer een kortdoucher het probleem moet oplossen dat een langdoucher heeft veroorzaakt, riekt dat naar onrecht.

Dus grijp ik een der zonen bij de kraag en vertel hem wat hem deze middag te doen staat. ‘Ik heb het druk!’ verdedigt hij zich. ‘Je zit te gamen,’ verbeter ik hem. Ik drop hem samen met het huishoudtrapje in de badkamer en duw hem een schimmelwerende spray in handen met een penetrant chemisch geurtje. Ook niet al te best voor het milieu, maar een mens moet toch wát.

‘Denk erom, het geeft bleekvlekken op je kleren, dus trek iets ouds aan.’ ‘Ik heb niks ouds.’ Ik werp hem mijn verfplunje toe. ‘Heb je iets met een capuchon? Ik hoef die rommel niet in mijn haar.’ ‘Een douchemuts, mag dat ook?’ Hij plant het ding nijdig op zijn hoofd, smijt de deur dicht en bestijgt het trappetje. Te beoordelen aan het getier is hij inmiddels begonnen. ‘Mam? Heb je een zwembril of zoiets? Dit spul maakt me blind.’ Welja, een zwembril heb ik ook nog wel liggen. Gekuch, gerochel en een nieuwe scheldpartij. ‘Mam? Heb je een mondkapje? Ik ga hier dood.’ Ik ben er klaar mee. ‘Een mondkapje heb ik niet. Stoppen met zaniken, tempo erin houden, dan overleef je het wel.’

Wanneer ik na een uurtje de balans opmaak, vind ik dat ik niet mag mopperen. De aanloop was weliswaar wat stroef, maar het plafond is weer wit, de zoon vertoeft nog aan deze zijde der rivier en ons huishouden heeft er een kortdoucher bij.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons