Bert van Leeuwen begint aan 'Mannen in het wild'

Zes mannen in gevecht met de midlife, donderdag 21.25 uur, NPO 1

Mannen in het wild

In het nieuwe EO-programma Mannen in het wild trekt presentator Bert van Leeuwen tien dagen met zes mannen de bergen van Italië in. De mannen lijken in een midlifecrisis te zitten en willen dat er iets gaat veranderen. In het programma gaan ze de confrontatie aan met zichzelf en hun omgeving.

Van een midlifecrisis heeft Bert van Leeuwen (59) geen last gehad, vertelt hij op een zonnig terras in zijn woonplaats Zoetermeer. Als deelnemer zou hij dus niet meegedaan hebben aan Mannen in het wild. Maar als presentator wilde hij ook weer niet helemaal buiten schot blijven. “Ik heb onderweg gezeuld met bedjes en tentjes.”

Je nam begin vorig jaar deel aan de zangshow ‘It takes 2’ op RTL 4. Daar zit toch wel een beetje midlifegedoe in?
“Haha, denk je? Ze hebben het dan over afbreukrisico en zo. Raar woord vind ik dat trouwens. Nee hoor, niks midlife: mijn dochter werkt bij Talpa en had daar weleens verteld dat ik thuis altijd loop te zingen. Ik werd gevraagd een keer te komen zingen in de studio. Op basis daarvan durfden ze het aan met mij. Tja, toen kon ik er niet meer onderuit. Ik zeg sowieso nooit direct ‘nee’ tegen zulke verzoekjes, al zat dit wel in het uiterste van mijn comfortzone. Uiteindelijk heb ik er veel lol aan beleefd en de jury vond het lief. Prima toch?”

Zoektocht

“Het is belangrijk dat je goede keuzes maakt,” vervolgt Bert. “Balans is daarom een van de kernwoorden in mijn leven. Dat blijft een zoektocht tot mijn dood. Ik praat daar met mijn kinderen ook vaak over. Je moet altijd zoeken naar de balans tussen enthousiast zijn over iets, ervoor gaan, en de ontspanning vinden die je nodig hebt. Mijn werk is leuk, maar wel ‘leuk’ met kleine letters. Soms moet je iets proberen te bekijken alsof het een gebeurtenis van vijf jaar geleden is. Dat relativeert de boel enorm. Het gaat allemaal voorbij.”

Wat vind je moeilijk aan je werk?
“Ik sta nu niet voor lastige keuzes, en stress heb ik doorgaans ook niet. Ik ben van de planning en de goede voorbereiding. Dat alleen al bespaart je een hoop stress.”

Je noemde net al een paar van je programma’s en we hebben ook nog ‘Het Familiediner’. In al die producties kom je op voor mensen in de problemen. Waarom is dat de rode draad?
“Ik zie inderdaad overlap: conflicten, kwetsbaarheid… Wat ik daar mooi aan vind, is dat je veel meer maakt dan alleen een programma. Ik houd niet zo van de term ‘hulp-tv’, maar in de praktijk is het zo dat we met een programma als Het Familiediner door de jaren heen heel wat mensen op de goede weg hebben geholpen. Daarnaast vind ik het altijd boeiend om met mensen te praten. Ik stel mijn vragen vanuit oprechte nieuwsgierigheid.”

Volgens mij heeft half Nederland mijn mobiele nummer

'Mannen in het wild'

Wat heb je geleerd van ‘Mannen in het wild’?
“Voor ons vertrek vroeg ik me af of tien dagen genoeg zou zijn om een verandering teweeg te brengen. Ik snap nu dat zo’n reis nut heeft. Je bent helemaal uit je sleur, je stelt jezelf vragen die je allang had weggestopt, kortom: je komt anders terug.”

Je houdt regelmatig contact met mensen uit je programma’s. Wordt het nooit vervelend?
“Gisteren nog kreeg ik een appje van iemand die vier jaar geleden meedeed aan Rennen voor twee. Ze was met haar dochtertje in Zoetermeer bij de orthodontist en appte: ‘We zijn in je stad!’ Superleuk toch?
Er zijn natuurlijk ook mensen die denken dat je op hun huwelijksjubileum komt. Aan hen leg ik uit dat dat niet gaat. Maar ik vind het leuk om contact te hebben. Voor Het Familiediner val ik mensen onverwachts lastig, dus ik vind dat ze mij ook mogen lastigvallen.” Bert schiet in de lach: “Volgens mij heeft half Nederland mijn mobiele nummer.”

'Betuttelender'

Een ander thema is ‘Vaders’. Vorig jaar overleed jouw vader. Hoe was jouw band met hem?
“Goed. Dat was vroeger al zo. Hij gaf me vertrouwen, ik hoefde me niet te bewijzen. Het was gewoon goed. De laatste jaren speelde de ziekte van Parkinson bij hem op. Gelukkig bleef hij tot op het laatst helder, dus ik kon met hem blijven communiceren. Het ging wel moeizaam, omdat praten voor hem steeds moeilijker werd.”

Wat voor vader ben jij?
“Wat betuttelender dan mijn vader. Vooral toen de kinderen nog klein waren. Wegbrengen, ophalen, helpen met huiswerk, surprises maken; ik deed het allemaal. Ik zat er soms wat te veel bovenop. Totdat mijn zoon me leerde – het ging over het verlengen van een abonnement of zo – dat hij het dan gewoon niet ging doen, als ik zou blijven zeuren.”

Geluk

En als we het over het thema ‘Geluk’ hebben: waar geniet je het meest van?
“De momenten waarop ik samen ben met de mensen van wie ik houd. Gelukkig hebben we regelmatig momenten waarop we echt contact hebben met elkaar. Daar draait het om. Ik herinner me vakanties aan zee met mijn gezin. Dan liep je drie keer op en neer met stoeltjes, bedjes, tasjes en uiteindelijk kon je neerploffen. Zodra ik zat, zei ik: ‘Even een geluksmomentje, jongens.’ Geluk zit vaak in een moment.”

Waar zit God in dat hele geluksplaatje?
“In de dankbaarheid. Hoe ouder ik word, des te minder ik snap hoe het allemaal in elkaar steekt. Maar die dankbaarheid blijft. Net als de krachtige boodschap van de Bijbel: ‘God is liefde’. Prachtig! Tegelijk kan ik veel zaken niet verklaren. Alle nare dingen in dit leven, die vaak zo onrechtvaardig en oneerlijk lijken. Mensen die bidden en hopen, maar dan ook weer teleurgesteld worden. Ik accepteer steeds meer dat ik de antwoorden in dit leven niet krijg. Ik laat het los.”

Hoe zie je de komende jaren tegemoet?
“Dit najaar zit ik 35 jaar in het vak.” Met nadruk: “Víjf-en-dértig jaar. Collega’s met wie ik samenwerk, zeggen: ‘Bert, jij bent mijn hele leven al op tv.’ Dat is toch bizar? Ik hoop dat ik nog even mag doorgaan met wat ik doe. Het mooie van ouder worden is dat je meer levenservaring hebt. Daardoor heb je automatisch meer stof waarover je met mensen kunt praten. En dat is toch wat ik het liefste doe.”

'Mannen in het wild'

Donderdag 21.25 uur, NPO 1

Beeld: Jacqueline de Haas

Lees in Visie 35 de uitgebreide versie van dit interview met Bert van Leeuwen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons