'Afwijzing maakte mij kapot'

Wendy Hamar in 'De Verandering'

Wendy Hamar wordt op zeer jonge leeftijd seksueel misbruikt. Ze durft dit niet aan haar ouders te vertellen omdat de daders haar bedreigen. 'Als je iemand iets vertelt, vermoorden we je!'. Vanaf dat moment is Wendy heel angstig en heeft ze nachtmerries over de dood.

Ze slaapt slecht en daardoor gaat het op school ook totaal niet goed. Niemand zoekt naar een diepere oorzaak voor haar slechte prestaties, en na verloop van tijd moet Wendy naar een school voor moeilijk lerende kinderen. Dat vindt ze vreselijk. Ze voelt zich een buitenbeentje en wordt erg gepest. Kinderen in de buurt noemen haar ‘dom’. 

Afgewezen

Wendy wordt totaal niet begrepen en voelt zich afgewezen. Het maakt haar kapot. Langzaam maar zeker schakelt ze haar gevoelens uit. Wendy sluit zich volkomen af van haar omgeving om niet gekwetst te worden en laat totaal niet zien wat ze werkelijk voelt. Maar de intense pijn blijft. 

Nooit gelukkig

Dan ontmoet ze een leuke jongen, Roger. Ze gaan binnen enkele maanden samenwonen en al snel raakt Wendy zwanger. Er komt een meisje ter wereld en daarna krijgt Wendy nog twee dochters. Maar met een leuk gezin en een lieve man zijn de problemen van Wendy niet verdwenen. Ze kan nog steeds niet praten over haar gevoelens. Dit breekt haar in het huwelijk op. Ze wordt eenzamer en eenzamer. Dan besluit Wendy dat ze niet meer verder wil leven. Wendy: "Maar op de avond waarop ik een einde aan mijn leven wil maken, komt er ineens een heftige gedachte in mijn hoofd: 'Ik ben nog nooit gelukkig geweest. Mijn hele leven niet.'” Dit besef brengt een grote schok teweeg bij Wendy.

Radicaal

Wendy besluit af te zien van suïcide om eerst op zoek te gaan naar geluk. Ze verdiept zich in allerlei religies en meditaties. Op een dag ontmoet ze Alison in de sportschool. Ze raken bevriend en Wendy deelt haar verdrietige levensverhaal met Alison. Alison: “Ik schrok van wat zij vertelde. Ik ben voor haar gaan bidden.” Na een aantal weken bidden, vraagt Alison Wendy mee naar haar kerk. En dat is het begin van een radicale verandering in het leven van Wendy. 

De Verandering

Zaterdag 28 september, 18:55 op NPO2

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons