Actrice Carly Wijs in 'De Kist': 'Broer wilde geen euthanasie'

Zondag, 23.45 uur, NPO 2

in Mediatips
De Kist

Presentator Kefah Allush gaat in De Kist (EO) langs bij Carly Wijs voor een gesprek over leven en dood. Vooral het overlijden van haar broer heeft diepe indruk op de actrice gemaakt. Hij was 55 jaar toen hij kanker kreeg en stierf drie jaar later.

Er is een rol die actrice Carly Wijs tot nu toe steeds heeft geweigerd. "Ik wil niet de moeder van het dode kind spelen," zegt ze tegen Kefah. "Dat is puur bijgeloof." Zelf kreeg ze met de dood te maken door de ziekte van haar broer. Met name zijn laatste levensfase is haar bijgebleven. "Zijn dood was een opluchting, want het was een lange weg. Maar hij wilde het zo."

(Tekst loopt door onder de video.)

Het heeft Carly iets geleerd over de regie in de laatste levensfase. Haar broer wilde geen euthanasie of palliatieve sedatie om zijn leed te verzachten. "Volstrekt duidelijk moet zijn dat degene die het ondergaat de regie moet hebben. Je hebt het recht om gillend en schreeuwend naar het einde te gaan," zegt ze in De Kist. "Ook al is dat niet fijn voor de mensen eromheen die ernaar moeten kijken."

'Het is net als met bevallen'

Kefah is nieuwsgierig of het overlijden van Carly's broer haar ook iets geleerd heeft over haar eigen dood. "Nee, je weet het niet tot het moment dat het zover is," antwoordt de actrice. "Het is net als met bevallen. Vooraf heb je er ideeën over, maar als je eenmaal aan het bevallen bent, heb je weinig gedachten meer, hoor."

De Kist: Carly Wijs

Zondag 15 september, 23.45 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons