Zo loopt een gesprek over Israël niet uit op ruzie

7 tips voor een gezond debat

In debat over Israel

Laat in een willekeurig gezelschap of op Facebook het woord Israël vallen, en binnen no-time ben je in een verhitte discussie verzeild geraakt. Sara van Oordt van Christenen voor Israël herkent dit en formuleerde 7 tips voor wie in debat wil over misschien wel ’s werelds meest heikele thema. (Mét voorbeelden van hoe het dus niet moet.)

Tip 1: Blijf rustig en houd het netjes

“Zowel mensen die pro- als die anti-Israël zijn, reageren soms overemotioneel. Daardoor verliest het gesprek aan kracht en wordt het debat vertroebeld. Je kunt beter proberen rationeel te blijven.”

Tip 2: Vermijd de wet van Godwin

“Online discussies over Israël monden heel vaak uit in een vergelijking met de nazi’s of Hitler.

Dat noemen we de wet van Godwin. Wees daar voorzichtig mee. Vaak is het een belediging voor Joden en het leed dat zij hebben geleden, en het slaat een debat compleet dood.”

Tip 3: Choose your battles

“Spring niet in elke Facebook-discussie omdat je denkt dat je Israël moet verdedigen. Met andere woorden: choose your battles. Het is veel belangrijker om een persoonlijk gesprek aan te gaan; dat werkt sowieso veel beter dan online discussiëren. Bovendien, als je het altijd maar weer over Israël moet hebben, word je een soort Israël-gekkie en vervreemd je je van anderen.”

Tip 4: Gooi niet met Bijbelteksten

“Soms proberen mensen elkaar te overtroeven met Bijbelteksten, die vaak ook nog eens uit hun verband getrokken zijn. Ook hiervoor geldt: je maakt de ander monddood. En je gebruikt de Bijbel als knuppel om de ander de hersens mee in te slaan. Dat is disrespectvol naar Gods Woord.”

Tip 5: Werk aan je feitenkennis

“Je hoeft geen jurist te zijn om een discussie te kunnen voeren over het internationale recht, maar sommige basisdingen zijn wel goed om te weten. Lees je dus goed in de materie in voordat je wat roept en wees zorgvuldig. Check dingen en ga niet af op één bericht op een louche website. Zijn foto’s legitiem? Kloppen ze bij het verhaal? Klopt het verhaal überhaupt wel en kun je het verifiëren bij betrouwbare bronnen? En: roep elkaar niet de hele tijd na. Voor je het weet, is iets duizend keer gedeeld en is een mythe de wereld in geholpen. En die krijg je niet zomaar de wereld weer uit.”

Tip 6: Vermijd framing

“Bij framing zet je een bepaald beeld neer van een supergecompliceerd conflict door er als het ware één onderdeel – één frame – uit te pikken en dat als de waarheid te presenteren.

Vaak gaat dit gepaard met bepaalde terminologie, zoals terroristenstaat, zionisten, bloed aan de handen, bezetting, genocide, apartheid, schending van internationaal recht, et cetera. Als je dat steeds maar herhaalt, geloven mensen het vanzelf. Maar het conflict wordt daarmee totaal gesimplificeerd en alle context ontbreekt. Het geniepige ervan is bovendien dat het vaak geen complete leugen is. Maar daarmee is het nog geen complete waarheid.”

Tip 7: Heb wederzijds respect

“De Engelsen zeggen: agree to disagree. Met andere woorden: geef de ander ook het recht op zijn mening, ook al ben je het totaal niet met hem eens. En realiseer je dat niemand objectief is, ook jij en ik niet.”

Waarom altijd die hete hoofden als het over Israël gaat?

Waaróm het thema Israël – of specifieker: het Joods-Palestijnse conflict – altijd zorgt voor hete hoofden? “Ik denk dat er meer aan de hand is dan alleen maar een conflict,” zegt Sara. “Want waarom zijn de debatten over bijvoorbeeld Syrië helemaal niet zo emotioneel? Dat conflict vergeten we soms ook gewoon weer. Terwijl het vergrootglas altijd op Israël ligt. Ik kan dat zelf niet anders verklaren dan dat het te maken heeft met wat God aan het doen is in Israël. Een geestelijke strijd wil ik het niet noemen, dan wordt het snel een strijd tussen goed en kwaad. Maar je ziet wel opmerkelijke dingen gebeuren. Het herstel van de Hebreeuwse taal bijvoorbeeld, na tweeduizend jaar dood te zijn geweest. En de terugkeer en het herstel van het volk, na tweeduizend jaar verstrooiing. Je kunt gelovig zijn of niet, maar dit is nog nooit bij een ander volk ter wereld gebeurd.”

Polarisatie
Waarbij Sara wil benadrukken dat ze met deze visie niet automatisch alles goedkeurt wat Israël doet en afkeurt wat de Palestijnen doen. “Verre van dat! Het laatste wat ik wil, is op deze manier polariseren. Er zijn fantastische Palestijnen die echt streven naar vrede en in vrede willen leven met hun buren. En er zijn vreselijke Israëli’s, die dat juist helemaal niet willen. Maar ik word soms wel moe van het feit dat je altijd moet zeggen dat je zo genuanceerd bent. Ik woon in Nederland, maar daarmee keur ik toch ook niet automatisch alles goed wat de Nederlandse regering doet?”

Beeld: Shutterstock

Geschreven door:

Mirjam Hollebrandse

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons