The Wolf's Call: Franse thriller met Hollywoodallure

Verhaal met realistisch randje

Bij de Franse cinema denk je toch al snel aan relatiedrama’s vol passie, venijn en melancholie. Maar het kan ook anders, zo bewijst de nieuwe thriller 'Le chant du loup'. De film werd in Nederland uitgebracht onder de Engelse titel 'The Wolf ’s Call', om de internationale allure te benadrukken.

Het verhaal speelt zich af in en rondom een onderzeeër, met een beklemmende sfeer als gevolg, die we kennen van klassiekers als Das Boot, The Hunt for Red October en Crimson Tide. Hoofdpersoon is de jonge officier Chanteraide (François Civil), die een uitzonderlijk talent heeft voor het herkennen van geluiden onder water – handig natuurlijk in een vaartuig zonder voorruit. Als er een kernoorlog dreigt tussen Rusland en de EU, krijgt Chanteraide een cruciale rol te spelen.

Debuterend regisseur en scenarist Antonin Baudry, in een vorig leven diplomaat, lijkt met deze gepolijste thriller te solliciteren naar een carrière in Hollywood, en die ligt vast ook wel in het verschiet. Met een voor Europese begrippen fors budget van twintig miljoen euro wist hij de film een piekfijn uiterlijk te geven en een Franse topcast samen te stellen, met lekker robuuste rollen voor onder anderen Omar Sy (Intouchables), Mathieu Kassovitz (Amélie) en Reda Kateb (Un prophète). De commerciële insteek heeft ook wel wat nadelen. Zo beleeft de held een wat obligaat aanvoelende romance met een bibliothecaresse, en zijn niet alle plotwendingen even geloofwaardig.

Als kijker krijg je echter nauwelijks de kans daarop te letten, omdat het verhaal met veel vaart en spanning wordt verteld. En dat verhaal heeft toch ook wel een realistisch randje: in de huidige wereldpolitiek staan veel verhoudingen op losse schroeven. Wie is precies de vijand, en op welke bondgenoten kun je rekenen als die vijand voor de deur staat – of voor de kust ligt, in dit geval?

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons