Religieuze robots in opkomst, een gevaarlijke ontwikkeling?

EO Live, zaterdag, 19.00 uur, NPO Radio 5

in Mediatips
EO Live religieuze robots

'Theomorfe' robots zijn in opkomst. In een Zen-tempel in het Japanse Kyoto staat sinds kort een boeddhistische robotmonnik. Een grappig nieuwtje? In EO Live spreekt Petra de Joode met mediawetenschapper en theoloog Eric van den Berg, die bedenkingen heeft bij deze trend. 

Volgens zijn makers zal robotpriester 'Mindar' voor een revolutie zorgen. Dankzij kunstmatige intelligentie is hij in staat een oneindige hoeveelheid kennis en wijsheid te verzamelen. Die kan hij vervolgens in het Japans, Chinees en Engels met de mens delen. Sommige boeddhisten geloven dat deze robot een logische – en laatste – reïncarnatie van Boeddha zelf is. Mindar is een geslachtsneutrale robot zonder menselijke lusten, emoties en gebreken. Hij kan zich eindeloos blijven ontwikkelen en updaten.

Mindar is volgens sommige boeddhisten de laatste reïncarnatie van Boeddha zelf

Hierdoor zou Mindar steeds wijzer en spiritueler worden. Volgens sommigen kan hij een eind maken aan seksueel wangedrag in kloosters en in lekengemeenschappen. In Japan heeft Mindar zelfs al zijn eerste gebedsdiensten geleid. Maar Eric van den Berg reageert minder enthousiast. Hij volgt technologische vernieuwingen die te maken hebben met religie op de voet. Volgens Van den Berg schuilen er juist grote gevaren in deze ontwikkeling.

'Ook robot kan zegenen'

Geheel nieuw is de opkomst van 'theomorfe' robots echter niet, vertelt Eric zaterdag in EO Live. Om vijf eeuwen Reformatie te vieren, werd in 2017 een robotpriester, genaamd BlessU-2, ontwikkeld. Hierbij werd de vraag gesteld hoe de toekomst van de kerk eruit zou zien. Misschien hoeven mensen door deze ontwikkeling geen zegeningen meer uit te spreken, was toen de gedachte, want dat kan een robot immers ook.

'EO Live' over religieuze robots

Zaterdag 31 augustus, 19.00 uur, NPO Radio 5

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons