Prinses Christina (72) overleden

'Markante persoonlijkheid met een warm hart'

in Christelijk Nieuws

Prinses Christina is vrijdagochtend op Paleis Noordeinde in Den Haag op 72-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Christina leed al enige jaren aan botkanker.

Prinses Christina was "een markante persoonlijkheid met een warm hart. Met haar muzikale gedrevenheid en talent wist zij velen te beroeren". Dat laten koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix weten in een verklaring op het Twitter-account van het Koninklijk Huis.

De koning, koningin en oud-koningin verklaren dat ze "de vele mooie herinneringen" aan prinses Christina koesteren en dat ze verdrietig zijn.

Het stoffelijk overschot van de prinses, de vierde dochter van Juliana en Bernhard, wordt overgebracht naar de Koepel van Fagel op het terrein van Paleis Noordeinde, waar in besloten kring afscheid wordt genomen. De crematie vindt eveneens in beslotenheid plaats. Er is door de familie een condoleanceregister geopend.

De tot 1963 Marijke genoemde prinses werd op 18 februari 1947 op Paleis Soestdijk geboren. Ze bleek gedeeltelijk blind te zijn. Toch wist ze uiteindelijk een zelfstandig bestaan op te bouwen, waarin de muziek een grote rol speelde. Christina ontpopte zich van een zorgenkind tot een zelfstandige vrouw met een eigen wil.

De wanhoop van Juliana om de handicap van haar kind zou de monarchie aanvankelijk een tijd op de grondvesten doen schudden. De gebedsgenezers Greet Hofmans werd ingeschakeld, die een zeer grote invloed op Juliana kreeg, wat tot enorme problemen leidde.

Ondanks haar zeer slechte ogen kon Christina gewoon naar school. Ze ging naar de sociale academie, maar koos een jaar later voor pedagogiek. In 1968 vond ze pas haar weg: de muziek, met name de zang. Ze volgde een opleiding in Montreal en ging in 1974 in New York wonen, om een gewoon leven te leiden en muziekles te geven op een Montessorischool.

Ze ontmoette er de oorspronkelijk Cubaanse Jorge Guillermo. De ontmoeting had een huwelijk van negentien jaar tot gevolg. Daarvoor liet de prinses geen toestemming vragen aan het parlement, waardoor ze geen lid meer was van het Koninklijk Huis en uit de lijn van troonopvolging verdween. Het stel kreeg drie kinderen: Bernardo, Nicolas en Juliana. Het paar bleef aanvankelijk in New York, maar trok in 1984 naar Wassenaar en ging op de buitenplaats De Horsten wonen.

In 1992 ging Christina over tot de Rooms-Katholieke Kerk. Later bleek haar huwelijk stukgelopen. In 1996 werd de scheiding van Christina en Jorge uitgesproken.

Christina bleef nog lang zingen. De mezzosopraan trad ook af en toe op in het openbaar en voor goede doelen. Ze was te horen tijdens onder meer huwelijken en uitvaarten van familieleden. Ze bracht een cd met kerstliedjes uit en een met liedjes uit Amerikaanse musicals, ook voor een goed doel. Ze werkte ook samen met Rob de Nijs.

Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons