Minister Ingrid van Engelshoven wandelt van kerk naar kerk

‘Dit is de plek waar iedereen welkom is’

in Geloven

Cultuurminister Ingrid van Engelshoven (D66) heeft een speciale band met kerkgebouwen. “Een kerk is een baken, een oriëntatiepunt,” vertelt ze tijdens een wandelinterview in NRC.

Ze wandelt graag en veel, vaak van kerk naar kerk. “Wandelen doe je in een tempo waarin je veel opmerkt. De natuur natuurlijk, maar ook de objecten in het landschap. Je gaat letterlijk van kerktoren naar kerktoren. Dan denk je: oh ja, die kerk, die kant moet ik op. Een kerk is een baken, een oriëntatiepunt.”

Kaarsje opsteken

“Kerken spelen een enorme rol als het gaat om de herkenbaarheid van het landschap,” zegt ze verder. En hoewel ze niet religieus is, gaat de minister ook vaak even naar binnen. “Niet met een bepaald doel. Maar als je in een kerk bent, en je kan er een kaarsje opsteken, dan doe ik dat. Je steekt dat kaarsje aan, gaat even zitten, kijkt om je heen. Het is er altijd helemaal stil, een moment van totale rust."

Je ziet van heel dichtbij hoe zo’n kerk mensen raakt

Herkenbaarheid van je buurt

In haar buurt was een burgerinitiatief voor het behoud van een kerk die leeg kwam te staan en verkocht dreigde te worden. Van Engelshoven zat in het comité van aanbeveling. “Daar werd ik voor gevraagd,” zegt ze daarover. “Ik was net wethouder-af, toen ik minister werd ben ik er weer uitgestapt. Het was interessant om in je eigen buurt bij zoiets betrokken te zijn, je ziet dan van heel dichtbij hoe zo’n kerk mensen raakt. Want of een kerk nou katholiek is of protestant, of mensen gelovig zijn of niet – als er iets met de kerk dreigt te gebeuren krijgen ze opeens iets van: dit is onze kerk, hij staat in onze buurt, hier willen wij over meebeslissen. Een kerk is de herkenbaarheid van je buurt, je dorp, je stad. Het is ook de plek waar iedereen welkom is. Ik vind dat we moeten proberen ze zoveel mogelijk open te houden als ze een andere functie krijgen.”

Lees verder op Nrc.nl.

Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons