Memphis in de kerkenraad

Blog van Tijs van den Brink

Het is mislukt. Ik heb u eerder dit jaar gemeld dat ik heel graag van mijn enorme belangstelling voor voetbal en met name PSV verlost wil worden. PSV zelf heeft sinds mijn Visie-column hierover echt z’n best gedaan: eerst door knullig het kampioenschap te verspelen in een rechtstreeks duel met Ajax en onlangs ook nog eens door zich totaal onnodig te laten uitschakelen voor de Champions League.

Maar het is gewoon niet genoeg. Mijn ‘belangstelling’ is niet verdwenen. En dus kocht en las ik deze zomer de biografie van Memphis Depay, de beste hedendaagse voetballer die PSV heeft voortgebracht.

Ik zal maar met de deur in huis vallen: Memphis Depay is vermoedelijk niet de ideale schoonzoon van de gemiddelde Visie-lezer. En voor een kerkenraad zal hij misschien niet heel snel worden voorgedragen: hij vliegt de wereld over in z’n privéjet, koopt horloges van 100.000 euro per stuk, had op z’n 14e voor het eerst seks (met een meisje van 16) en postte regelmatig foto’s van zichzelf op Instagram waarop hij stond te zwaaien met sterke drank en sigaren. En tot grote ergernis van het vaderlandse voetbaljournaille arriveerde hij ooit bij het Nederlands elftal met een hoed op... (Weet u nog? Het land was te klein...)

Maar wacht even voordat u denkt dat ik heel slechte boeken lees in m’n vakantie: Memphis blijkt behalve extravagant ook heel gelovig te zijn! In Heart of a lion (van journalist Simon Zwartkruis) vertelt Depay openhartig hoe dat is gekomen, wat het geloof voor hem betekent en hoe God zijn leven heeft veranderd. Z’n vijf miljoen volgers op Instagram krijgen regelmatig een Bijbel- of andere stichtelijke tekst voor hun kiezen. Even onbeschroomd als hij zijn rijkdom toont, toont hij zijn liefde voor God. En voor dove en blinde kinderen in Ghana, waar hij met z’n foundation geld aan doneert.

Beetje rare kronkel misschien, maar toch: het verhaal van Memphis deed me denken aan het verhaal van sommige aartsvaders. Zou u David, die vreemdging met Batseba, voordragen voor de kerkenraad? Zou u op Mozes stemmen, die een moord op z’n geweten had? Zou de harem van Salomo vertoond worden in Blauw Bloed?

God heeft vreemde, intrigerende kostgangers. Memphis Depay is een fraaie.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons