Kerken vragen wereldwijd aandacht voor slavernij

22 september Freedom Sunday

Freedom Sunday

‘Eén kerk verenigd in één strijd.’ Onder dat motto houdt International Justice Mission (IJM) op zondag 22 september de tweede Freedom Sunday. Met deze dag vragen tienduizenden kerken wereldwijd aandacht voor het gevecht tegen slavernij.

In 2018 namen wereldwijd 18.000 kerken deel aan Freedom Sunday, waaronder enkele tientallen in Nederland uit de breedte van de kerk.

Slavernij hebben we toch twee eeuwen geleden al afgeschaft?
“Dat klopt,” reageert Arjen ten Brinke van IJM. “De slavernij is afgeschaft, en er is geen land ter wereld dat slavernij nog toestaat. Maar dat betekent niet dat de wetten worden gehandhaafd. Vandaag de dag zijn er met ruim veertig miljoen slaven meer slaven dan ooit in de wereldgeschiedenis. En daarom vinden wij het belangrijk om daar aandacht voor te vragen, vooral op deze zondag.”

Over wat voor soort slavernij hebben we het dan?
“Het gaat om slavernij in de breedste zin van het woord. Heel dichtbij, op de Wallen in Amsterdam, maar bijvoorbeeld ook in India, waar families van generatie op generatie vastzitten in steengroeves. Of Afrika, waar mensen op een rozenkwekerij werken zonder dat ze daar geld voor krijgen, en worden geslagen en misbruikt. Maar denk ook aan kinderen in de cyberseksslavernij. Deze kinderen worden vastgehouden en misbruikt in cyberseksbordelen.”

Kunnen we deze moderne slavernij ooit uitbannen?
“Ons motto is: ‘Until all are free’. Ik zal niet zeggen dat we de wereld honderd procent maken zoals God die bedoeld heeft. Maar wij geloven niet in een druppel op de gloeiende plaat; elk mens dat bevrijd wordt, is een teken van Gods Koninkrijk. Tegelijkertijd willen we als IJM slavernij uitgebannen hebben in 2030. Dat zeggen we niet uit idealisme, maar omdat we zien dat overheden in bijvoorbeeld India of de Filipijnen ons vragen hun autoriteiten te trainen. Zodat mensen er niet meer mee wegkomen als ze anderen in slavernij houden. Dus het wordt op grote schaal aangepakt.”

Helpt zo’n zondag?
“Veel mensen weten niet dat slavernij nog op deze schaal bestaat. En in de kerk zijn we vaak nog vooral bezig met onze eigen redding en bevrijding. Maar als je die focus verlegt en achter onze eigen vrijheid niet een punt, maar een komma zet, denk ik dat deze zondag voor veel mensen een aanzet kan zijn om na te denken wat zij rond dit thema kunnen doen.”

Jullie roepen kerkleden op om deel te nemen aan de strijd tegen slavernij. Hoe kun je dat doen?
“Als je het verhaal van slavernij hebt gehoord, kun je niet meer wegkijken. Dus wees een stem en ga het verhaal vertellen. Dat is ook de oproep die ik van bevrijde slaven op de Filipijnen of in Ghana hoor: vertel de wereld dat dit gebeurt. Dat lijkt heel basic, maar ik geloof hierin. Tot slot: bid voor ons werk en steun ons financieel.”

Fotobijschrijft: Familie die is bevrijd uit slavernij in Zuid-Azië.

Geschreven door:

Mirjam Hollebrandse

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons