Hesdy Lonwijk over 'Geboeid': 'Slavernijverleden persoonlijk beleven'

Regisseur brengt geschiedenis dichtbij in webdocu

Hesdy Lonwijk Geboeid

In de webdocu Geboeid (EO) nemen BN'ers de kijker mee in de gedeelde geschiedenis van Nederland en Suriname ten tijde van de slavernij. Een portet van regisseur Hesdy Lonwijk, die vindt dat er te weinig aandacht is voor deze donkere kant van onze geschiedenis. “Als we dit verleden persoonlijk durven te beleven, zal dat voor meer empathie zorgen.” 

“Er valt in Nederland nog veel te verbeteren valt aan het bewustzijn over het slavernijverleden. Je ziet het aan de jaarlijkse slavernijherdenking – nu nog vooral een Surinaamse aangelegenheid. Dat moment zou door alle Nederlanders jaarlijks moeten worden herdacht," vindt Hesdy Lonwijk, regisseur van Geboeid, waarin Dolores Leeuwin, Jörgen Raymann, Défano Holwijn en Lange Frans dit verleden tot leven brengen. "Ook in het onderwijs is er hier nog veel te weinig aandacht voor.”

'Verhalen helpen om je in te leven'

“Geschiedenis wordt vaak heel feitelijk weergegeven, waardoor je van een afstand naar de gebeurtenissen kijkt. Anders dan feiten en jaartallen geven persoonlijke verhalen je de kans om je in te leven in de verhalen van slaafgemaakten, maar ook van een plantagehouder. Daarnaast zijn keuzes interessant, want het slavernijsysteem werd door mensen in stand gehouden.”

Wie is Hesdy Lonwijk?

• 42 jaar.
• Regisseur.
• Studeerde in 2007 af aan de Filmacademie Amsterdam.
• Regisseerde o.a. de film Johnny Bingo en afleveringen van de series Feuten en Zara en de magische kicksen.
• Geeft filmworkshops aan kinderen.

Wat wilde je als kind worden?
“Ik groeide op in Paramaribo, waar mijn moeder verpleegkundige was op de kinderafdeling van het ziekenhuis. Als er geen oppas was, nam ze me soms mee. Toen de kinderarts me meenam op zijn ronde, kreeg ik het verlangen om kinderarts te worden. Jaren later belandde ik als journalist van TV Rijnmond op de set van Luifel & Luifel. Ik besefte dat ik de man wilde zijn die in die creatieve chaos sturing geeft aan het geheel. Nu ik als regisseur steeds vaker met kinderen mag werken, is voor mij de cirkel rond.”

Welk historisch moment had je graag meegemaakt?
“Mag het een toekomstig ‘historisch’ moment zijn? Het is mijn toekomstdroom dat we op een bepaald moment massaal afscheid nemen van alle wapens en zullen leven in een wereld waarin macht en geld geen hoofdrol meer spelen. Beetje naïef, maar dat ben ik graag.”

'Geboeid': tv-serie en interactieve webdocu

In de tv-serie Geboeid, terug naar de plantage gaat Dwight van van de Vijver op zoek naar het slavernijverleden van zijn familie. Kijk hier de afleveringen terug. Maak zelf de slavernijgeschiedenis mee door de ogen van slaven en een plantage-eigenaar in de webserie Geboeid.com van regisseur Hesdy Lonwijk. Hierin nemen Dolores Leeuwin, Jörgen Raymann, Défano Holwijn en Lange Frans ons mee naar dit duistere verleden en leggen ons dilemma's uit het leven van hun personages voor. Wat zouden wij in hun situatie doen?

Wat was je laatste schietgebedje?
“Dat deed ik dit jaar aan de start van de Rotterdamse marathon. Ik had goed  getraind, maar was druk met filmprojecten en had slecht geslapen. ‘Hoe dan ook, houd vol!’ zei ik tegen mezelf en zocht tegelijkertijd verbinding met de hogere machten. Ik ervaar mijn band met God als iets van persoonlijke aard. De kerk als instituut heb ik losgelaten, omdat die naar mijn mening te veel misstanden heeft verdoezeld.”

Mozes mocht zelf het Beloofde Land niet in; daarin lijkt hij op veel strijders tegen onrecht

Wat is het beste boek ooit geschreven?
“Als ik een blik in mijn boekenkast werp, wil ik er graag drie noemen. Wij slaven van Suriname van Anton de Kom zou tot verplichte geschiedenisliteratuur op scholen moeten behoren. Between the world and me van Ta-Nehisi Coates is een indrukwekkend boek over het institutionele racisme in de VS, verwoord als brief aan zijn zoon. Haruki Murakami laat in Kafka op het strand op onnavolgbare wijze zien waar verbeelding je kan brengen.”

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Het verhaal van Mozes, die zijn volk uit de onderdrukking mocht leiden. Treurig vond ik het dat hijzelf het Beloofde Land niet in mocht. Daarin lijkt hij voor mij op veel activisten die vrijwel nooit de vruchten mogen plukken van hun strijd tegen onrecht.”

Beeld: Manja Stroomer

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons