Gracepower

Blog van Annemarie van Heijningen

‘Een sterke vrouw, wie zal haar vinden?’ riep een dichter ooit uit in de oudheid. Ik scrol door mijn tijdlijn, werp een blik in mijn netwerk. Sterke vrouwen, ik ken er genoeg en ik kan me vergapen aan hun wilskracht, veerkracht en lichaamskracht. Om beurten verschijnen ze voor mijn geestesoog.

De vrouw die huis en hart wijd openzet voor kinderen uit niemandsland. De vrouw die leegte kent in haar leven en dagelijks de Vader vraagt het hiaat te vullen met Zijn Geest. De vrouw die haar echtgenoot verloor en besluit de vaderrol erbij te nemen. De vrouw die een ‘sandwich-dochter’ wordt genoemd: terwijl ze thuis de handen vol heeft aan rebelse tieners, draagt ze zorg voor twee paar ouders. De vrouw die een boer trouwde en voor dag en dauw met liefde in de melkput staat. 

De vrouw die een schipper trouwde en onmogelijke keuzes zo goed mogelijk probeert te maken. De vrouw die de oermoeder in zichzelf heeft ontdekt; ze baart, ze zoogt, ze zorgt, ze straalt. De vrouw wier levenskameraad moest worden opgenomen en evengoed voor haar gezin een sfeer van lichte vrolijkheid creëren kan. De vrouw die non-stop wordt gekweld door gekmakende pijn en er koppig voor kiest te focussen op zonneschijn en zegen. De vrouw in de zorg die ondanks wurgende werkdruk wonderen doet met een paar zachte handen en een begrijpende blik.

Al deze vrouwen staan hun mannetje. Ik bewonder hen met jaloerse bewondering, omdat ik in mezelf te weinig van dit soort girlpower ontdek. Het leven is mij zonder bovenstaande krachtpatserij al ingewikkeld genoeg. Tot de Ene me wijst op mijn denkfout. “Het is geen girlpower, maar gracepower die deze vrouwen op de been houdt,” fluistert Hij me in. “En gracepower heb Ik altijd voorradig voor eenieder die met lege handen bij Me komt.” Een bevrijdende lach wordt in mijn binnenste geboren. Heerlijke wereld op z’n kop, waar Zijn kracht wordt volbracht in broze mensenkinderen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons