God en Coolblue

Blog van Andries

U kent dat wel. Je rijdt op de snelweg achter een blauwe bestelwagen, en als je wat dichterbij komt, lees je op de achterkant: ‘Voor 23.59 uur besteld, morgen in huis.’ Het zijn de busjes van Coolblue, maar het zou ook de auto van een concurrerende firma kunnen zijn.

Als ik die letters lees, vraag ik me telkens weer af: hoe doen ze het? Ik weet van megagrote logistieke centra, van mannen en vrouwen die ’s nachts werken, van werkdruk bij postbezorgers en van het knappe just in time-management, waardoor de volgende middag inderdaad je pakket wordt bezorgd.

Regelmatig denk ik dat deze cultuur van onmiddellijke levering ook ons geestelijk leven beïnvloedt, want hoe je het ook wendt of keert: we ademen allemaal het moderne levensgevoel in. Dat gevoel zegt tegenwoordig: ‘Ik wil het allemaal en ik wil het nu.’ En wanneer er, op ieder terrein van het leven, niet meteen geleverd wordt, raken we gefrustreerd of zelfs burn-out.

Wanneer je leest over mensen die de kerk en het geloof verlaten hebben, merk je soms ook dat ze teleurgesteld zijn in God. Want Hij leverde niet. In de kerk werd hun verteld dat God zou antwoorden op gebeden. En wat als God vervolgens niet levert? Als gebeden niet worden verhoord, althans niet op de manier zoals wij wensen?
Het leven kan pijn doen en schuren. Waarbij God ver weg lijkt, of zwijgt. Maar dat past niet bij ons postmoderne leven, met een cultuur van snelle levering en kant-en-klare antwoorden. In de Bijbel staan verhalen van mensen die moeten wachten, soms wel veertig jaar. Dat zijn wij niet meer gewend, en dat willen we ook niet meer.

Als ik weer eens achter zo’n blauw bestelbusje rijd, denk ik soms aan die oude psalmtekst: ‘Wacht op de Heer, gij vromen.’ Dat is lastig, ik weet het. Maar misschien word je er geestelijk wel beter van.

Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons