Boko Haram-strijders hakken oren van vrouwen af

10 jaar Boko Haram; grootste IS-afdeling buiten Midden-Oosten

in Christelijk Nieuws

Boko Haram-strijders in Kameroen hebben de oren van vrouwen afgehakt tijdens een overval op een christelijk dorp in het land.

Op 29 juli vielen ze het dorp Kalagari in het noordwesten van Kameroen ’s nachts binnen. Nadat ze de lokale burgerwacht hadden weggejaagd, ontvoerden ze acht vrouwen. Voordat de Boko Haram-strijders sommigen van hen lieten gaan, hakten ze bij een aantal vrouwen een oor af. Na hun vrijlating ontvingen de vrouwen medische zorg. Het is niet bekend of sommige vrouwen nog worden vastgehouden.

Burgerwacht

Drie dagen voor de aanval vielen Boko Haram-strijders de dorpen Kalagari en Doublé ook al binnen. Toen vermoordden ze drie inwoners die als burgerwacht functioneerden. “Er lijkt soms geen grens te zijn aan het leed dat mensen elkaar aandoen,” zegt Klaas Muurling, woordvoerder van Open Doors. “Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar de achterliggende redenen voor de extreme wreedheid van de strijders. Het lijkt op een verandering van tactiek om burgers te straffen die zich niet-islamitisch gedragen.”

Tien jaar Boko Haram

Op 26 juli bestond Boko Haram tien jaar. De strijd van de terroristische organisatie resulteerde in die jaren in tienduizenden slachtoffers, duizenden ontvoeringen en gedwongen bekeringen en miljoenen vluchtelingen. In 2014 was de terreurorganisatie op z’n sterkst. In april van dat jaar werden driehonderd Chibok-meisjes ontvoerd. Ruim honderd meisjes worden nog steeds door de strijders vastgehouden.
Vandaag de dag is Boko Haram (ook wel: ISWAP, dat staat voor Islamic State’s West Africa Province) met meer dan drieduizend strijders de grootste IS-afdeling buiten het Midden-Oosten. Inmiddels is Boko Haram ook actief in Niger, Tsjaad en Kameroen.

Beeld: MIEPNA International

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons