Auschwitz-overlevende (104) viert verjaardag bij Klaagmuur met 400 familieleden

Familiereünie in Jeruzalem

Shoshana Ovitz had één grote wens: ze wilde heel graag haar verjaardag samen met al haar familieleden vieren bij de Israëlische Klaagmuur. Haar wens ging in vervulling. Vorige week vierde ze haar 104e verjaardag in Jeruzalem, omringd door ongeveer 400 nakomelingen.

Shoshana Ovitz overleefde concentratiekamp Auschwitz. Haar moeder viel echter in de handen van de beruchte Josef Mengele, bekend vanwege zijn wrede experimenten met gevangenen, en stierf. Haar vader kwam ook om tijdens de Holocaust. Na de oorlog ging Ovitz in Haifa wonen. Ze trouwde en kreeg vier kinderen. 

Tekst loopt door onder video

Ontroerend

Ovitz wilde niets liever dan haar verjaardag met de hele familie vieren. De familieleden wonen verspreid over de hele wereld, maar het lukte om een groot gedeelte van Ovitz' kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen bij elkaar te krijgen in Jeruzalem. Ze zongen psalmen en genoten van elkaars aanwezigheid. De oudste kleindochter van Ovitz, Panini Friedman: "Het was een ontroerende familiereünie. We hadden allemaal tranen in onze ogen. Helaas kon niet iedereen aanwezig zijn; we missen ongeveer 40 familieleden."

Zegen

Ovitz sprak aan het eind van het samenzijn een zegen uit over haar familie."We doen dit als familie ter nagedachtenis aan onze ouders. We willen hen eren, zoals ook in de Bijbel staat geschreven: ‘Eer uw vader en uw moeder.’"

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons