20 jaar Gospelboulevard:

'We kiepen onze talenten op een hoop'

in Christelijk Nieuws

Gospel Boulevard viert zijn 20-jarig bestaan als koor met de lancering van een nieuw album. “We doen wat we mooi vinden,” vertelt dirigent André Bijleveld. “En dat gaat op ons instinct. Maar dat kan ook, want we hebben met elkaar wel duizend cd’s gemaakt.”

Bij het nieuwe album zijn zo’n dertig muzikanten en makers betrokken. André Bijleveld: “We werken zonder platenmaatschappij, dus we moeten het geld voor dit album zelf bij elkaar brengen. Maar dat betekent ook dat we vrij zijn in wat we doen. We maken wat we zelf mooi vinden, en dat is heel gaaf. We hebben zo vaak dingen gemaakt voor een ander, nu is het iets waar wíj helemaal in geloven.”

Het album brengt volgens de dirigent diverse stijlen en emoties bij elkaar. “Je kunt het een overzicht van het leven noemen. Onze muziek, black gospel, is ontstaan in de tijd van de slavernij. We zingen dus liederen van verzet en pijn, maar ook van uitzicht, hoop, bevrijding en geloof. Alle emoties van toen zitten nog in de black gospel, maar tegelijk is de muziek in de afgelopen dertig jaar geëvolueerd. Het genre is harmonisch, melodisch en dynamisch gezien enorm uitgebreid.”

Doen jullie iets anders dan bijvoorbeeld op de kerst-cd die een paar jaar geleden uitkwam?
“Ja en nee. Nee, omdat we geloven in waar we al twintig jaar mee bezig zijn. En ja, omdat het nu helemaal van onszelf is. Wij hebben allemaal een zak talenten van onze hemelse Vader gekregen en die kiepen we op een hoop. En daar komt één grote vreugde uit. We moeten er natuurlijk ook hard voor werken. Het kost veel tijd en energie om zo’n plaatje te maken, maar gelukkig staat alles erop en kunnen we met het ontwerp aan de slag.”

Waarom een cd? Iedereen zit toch op Spotify of YouTube?
“Als dat de toekomst is, houdt het voor ons op. Wil je daar iets aan verdienen, dan moet je tot de tien bestverkopende artiesten ter wereld behoren. We vragen ons publiek dan ook een cd te kopen en zo bij te dragen aan het project. Wat mij betreft gebruik je ’m vervolgens als onderzetter en zet je YouTube aan. Of je stuurt mij een mail, maakt geld over, en ik stuur je de mp3. Hoewel, het is écht mooi om deze cd in handen te hebben hoor.”

Hoe vieren jullie dit jubileum verder?
“Er komt dit najaar een uitzending vanNederland Zingt waarin ons hele album voorbijkomt. Dat zijn dus veel nieuwe liedjes en een paar covers. Verder kun je een huiskamerconcert bestellen om de crowdfunding voor het album te steunen. We proberen op die manier zo dicht mogelijk bij onze fans te komen.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons