Zomerserie 'Hulpverlening 2.0': 'Geen gebreide trui voor verre naaste'

Nieuwe radiorubriek in 'EO Live': zaterdag, 19.00 uur, NPO Radio 5

in Mediatips
Hulpverlening 2.0 in EO Live

Vandaag start in het radiomagazine EO Live een radiorubriek van EO Metterdaad over hulpverlening in het buitenland. Die hulp is er steeds vaker op gericht dat de plaatselijke bevolking leert hoe ze hun situatie zelf kunnen verbeteren. Sommige goedbedoelde activiteiten, zoals het breien van truien, behoren tot het verleden. 

In de nieuwe zomerserie ‘Hulpverlening 2.0’ van het radiomagazine EO Live staat iedere week een andere hulporganisatie centraal. Hoe is hun werk in de loop der jaren veranderd? “In EO Live verzorgt EO Metterdaad iedere week een item waarin een gast wordt geïnterviewd over hulpverlening en zending in het buitenland,” vertelt Gerrie Wiesenekker. Samen met collega Matthijs Bats stelde zij de serie samen.

'Mensen haalden truien uit elkaar'

“Het is interessant om te zien hoe die hulpverlening door de jaren heen verandert," vindt Gerrie. "Organisaties stoppen soms met een werkwijze waarbij hun achterban sterk betrokken was, omdat die niet meer aansluit bij de situatie in het veld.” Een bekend voorbeeld is het breien van truien voor Oost-Europa. Dit deden Nederlandse vrouwen om de mensen daar door de koude winter te helpen.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

EO-Metterdaad Hulpverlening 2.0
Hoe voorkom je dat de bevolking afhankelijk blijft van hulp uit het Westen?

"Maar wat gebeurde er op den duur? De mensen daar haalden de truien uit elkaar om er zelf iets anders van te maken en te verkopen. Daarom zetten hulporganisaties zich nu veel meer in om mensen te helpen zélf hun situatie te verbeteren. Zo blijven ze niet afhankelijk van hulp uit het Westen.” Tijdens de interviews met organisaties als GZB, Tear, Open Doors en Mercy Ships passeren de komende tijd nog veel meer voorbeelden de revue.

EO Live: EO Metterdaad over 'Hulpverlening 2.0'

Zaterdag 20 juli, 19.00 uur, NPO Radio 5

Beeld: Shutterstock 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons