Vijf jaar na MH17: 'De oorlog is Oud Ade binnengekomen'

Vlaggen in dorp zes weken halfstok; woensdag, 21.10 uur, NPO 2

in Mediatips
De oorlog is Oud Ade binnengekomen

Vijf jaar geleden stierven 298 inzittenden van vlucht MH17 toen het vliegtuig werd neergeschoten boven Oost-Oekraïne. Twee van hen kwamen uit Oud Ade. In de documentaire De oorlog is Oud Ade binnengekomen (KRO-NCRV) ziet de kijker hoe het vijf jaar na de ramp gaat met de nabestaanden en de dorpsbewoners.

Truike Heemskerk en Erik van der Poel zitten op 17 juli 2014 in het toestel. Ze zijn voor een vakantie op weg naar Bali. Het jonge stel komt uit Oud Ade, een klein dorpje met een groot saamhorigheidsgevoel. De ramp slaat er in als een bom, en de schok en het verdriet zijn groot. Truike en Erik hadden zich in het dorp verbonden aan meerdere verenigingen, zoals voetbalclub ROAC en toneelvereniging VIOS.

Herdenking ramp MH17 in Vijfhuizen

Op 17 juli is het precies vijf jaar geleden dat Malaysia Airlines vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne uit de lucht werd geschoten en neerstortte. Bij de ramp kwamen alle 298 inzittenden om het leven. Onder hen waren 193 Nederlandse passagiers. Premier Mark Rutte is woensdag in Vijfhuizen, waar nabestaanden de slachtoffers van de ramp herdenken bij het Nationaal Monument MH17. De NOS zendt 's avonds een samenvatting uit. 

Woensdag 17 juli, 18.55 en 23.45 uur, NPO 2

Maar liefst zes weken lang hangen in Oud Ade bij vele huizen de vlaggen halfstok. Velen kijken op een groot scherm in de overvolle sporthal naar de herdenking in de kerk. “De oorlog is Oud Ade binnengekomen,” zegt diaken André van Aarle in zijn preek vlak na de ramp.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Vijf jaar na MH17 Oud Ade
Oud Ade

De ouders van Erik, vrienden van het stel en anderen blikken terug op de ramp met vlucht MH17 en de tijd erna. In de documentaire De oorlog is Oud Ade binnengekomen blijkt dat de wond in het Zuid-Hollandse dorpje na vijf jaar nog niet is geheeld.

De oorlog is Oud Ade binnengekomen, vijf jaar na MH17

Woensdag 17 juli, 21.10 uur, NPO 2

Beeld: KRO-NCRV

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons