Sophie Hilbrand naar onrustig Duindorp in 'Opstandelingen'

'Nieuwkomers bedreigen cultuur'; woensdag, 20.25 uur, NPO 2

in Mediatips
Sophie Hilbrand Opstandelingen Duindorp

Presentator Sophie Hilbrand onderzoekt in Opstandelingen (BNNVARA) conflicten tussen burgers en de locale overheid. In de slotaflevering gaat ze naar Duindorp, waar de bewoners niet zo gecharmeerd lijken te zijn van nieuwkomers. Wat is er aan de hand in deze Haagse wijk bij Scheveningen?

Duindorp kwam al vaker in het nieuws. Niet alleen vanwege de torenhoge nieuwjaarsvuren, maar ook door incidenten waarbij bewoners nieuwkomers proberen weg te pesten. Sophie Hilbrand wil hier meer van weten. Is hier sprake van racisme? Of zijn het emotionele pogingen om de oprukkende verandering tegen te gaan en hun eigen cultuur te behouden?

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Sophie Hilbrand Duindorp voor Duindorpers
Sophie Hilbrand maakt kennis met boze Duindorpers, die in opstand willen komen.

De verandering lijkt onvermijdelijk nu buitenstaanders met geld Duindorp hebben ontdekt. Je kunt er immers fijn dichtbij het strand wonen. Toch bespeurt Sophie in Opstandelingen iets onverzettelijk bij de oorspronkelijke bewoners. De Duindorpse cultuur dreigt onder de voet te worden gelopen, vinden ze. Boze burgers bereiden zich dan ook voor op een opstand.

Opstandelingen: Sophie Hilbrand in Duindorp

Conflicten tussen burgers en plaatselijke bestuurders kunnen soms ernstig uit de hand lopen. In Opstandelingen (BNNVARA) onderzoekt Sophie Hilbrand lokale conflicten. Omdat ze erachter wil komen hoe het zo mis kon gaan, neemt ze ter plaatse poolshoogte. Vanavond is Sophie in Duindorp, waar boze burgers in opstand komen. Ze vrezen dat het karakter van de wijk verandert door de toestroom van nieuwe bewoners: Duindorp voor de Duindorpers?

Woensdag 10 juli, 20.25 uur, NPO 2

Beeld: BNNVARA

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons