Radiomakers schrijven boek over burn-out

Jorieke Eijlers-Fredrikze en Thijs Noorlandt: 'Verlangen naar vrijheid'

“Dat je dit boek in je handen hebt, betekent dat je al onderweg bent naar vrijheid.” Met deze zin begint Verlangen naar vrijheid van Jorieke Eijlers-Fredrikze en Thijs Noorlandt.

De programmamakers bij Groot Nieuws Radio delen hierin het verhaal van Joriekes burn-out en identiteitscrisis. Ze trekken daarbij een vergelijking tussen het leven nu en de uittocht van het volk Israël uit Egypte. Het onlangs verschenen boek is dan ook opgedeeld in drie delen: ‘Gevangen in slavernij’, ‘De woestijnreis’ en ‘Het Beloofde Land’.

'Verlangen naar vrijheid'

Eerder maakten ze samen al een radiodocumentaire over het proces van Jorieke. Omdat ze merkten dat veel mensen daar steun aan hadden, ontstond vorig jaar het idee om er ook een boek over te schrijven. Thijs: “Dankzij de gasten die we in onze uitzending hadden, voelde het alsof we op de eerste rij zaten. Uit al die wijsheid konden we putten bij het schrijfproces.” De auteurs kozen ervoor sommige gasten ook in het boek aan het woord te laten.
Zo zijn coach en spreker Arie de Rover, psycholoog Marieke Meijer en “geestelijke vrijheidsstrijders” Jesse en Joanne van der Giessen als reisgenoten opgevoerd. Ze hebben een eigen plek tussen de hervertellingen van het Bijbelverhaal door Thijs en de dagboekfragmenten van Jorieke.

Burn-out door arbeidsethos

Door in het boek veel nadruk op Bijbelstudie te leggen, hopen de schrijvers verdieping aan te brengen in het onderwerp. Thijs: “Ik ken boeken waarin een korte Bijbelstudie aan het begin van elk hoofdstuk is opgenomen, bijvoorbeeld. Die stukken sla ik dan meestal over. Om dat te voorkomen, hebben we geprobeerd het Bijbelse aspect meer te verweven met de andere onderdelen.”

Waarom is burn-out volgens jullie zo’n issue tegenwoordig?
“Het is beroepsziekte nummer één. En in Nederland komt het nog meer voor dan in andere landen. We spraken hier onlangs in een uitzending over met de Nieuw-Zeelandse psychologe Michelle van Dusseldorp. Zij verklaarde het door het Nederlandse arbeidsethos en door onze calvinistische inslag. ‘Wie a zegt, moet ook b zeggen’, vinden wij hier. Dat zit in onze cultuur. Maar in veel landen geldt: ‘Als b zeggen niet lukt, doe ik het niet.’”

Jorieke deelt veel persoonlijke worstelingen in het boek. Heb je haar weleens moeten afremmen of beschermen?
“Zeker niet, ze heeft een goede antenne voor wat ze kan delen en wat ze voor zichzelf wil houden. Op dit moment is ze met vakantie, anders had ze je zelf over haar afwegingen kunnen vertellen. We merken, ook in onze radio-uitzendingen, dat het krachtig overkomt als je je kwetsbaar opstelt en dingen deelt. Daar hebben mensen wat aan. We krijgen dat ook te horen van lezers. Ze vinden het troostrijk dat je een stukje met hen wilt meelopen en hun laat zien dat er weer een toekomst mogelijk is, ook al zien ze daar nog niks van.”

Beeld: Groot Nieuws Radio

'Verlangen naar vrijheid'

Op Verlangennaarvrijheid.nl staat verdiepend materiaal bij het boek, zoals gespreksvragen en podcasts.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons