Paus bezweken onder hitte

Zandsculptuur stort in

Paus Franciscus is ingestort. Het gaat gelukkig niet om de paus van de Rooms-Katholieke Kerk zelf, maar om zijn sculptuur die te zien is bij de expositie 'Bijbelverhalen in Zand' te Elburg.

In drie voormalige fabriekshallen in Elburg vind je een van ’s werelds grootste binnen-zandprojecten: 'Bijbelverhalen in Zand'. Meer dan driehonders Bijbelse figuren, verhalen en interessante personages zijn hier als zandsculptuur te bewonderen: Adam en Eva, Mozes op de berg, de Toren van Babel, Jozef. Ook Paus Fransiscus had een plekje gekregen tussen de sculpturen. Maar helaas werd het hem te heet onder de voeten in Elburg. 

Hittegolf

Aad Peters, bedenker en eigenaar van de expositie: "Paus Fransiscus is gehouwen uit een groot blok zand. Iedere sculptuur wordt met nat zand gemaakt en droogt heel langzaam van binnen naar buiten. Tijdens het proces van drogen wordt hij harder. Omdat dit beeld van de paus in een rots is verwerkt, duurt het langer voordat het helemaal is uitgehard. De binnenkant van deze sculptuur is dus zachter. De hittegolf is zeer waarschijnlijk de oorzaak van het instorten. Gelukkig zijn de zegenende handen nog intakt gebleven.” Binnenkort wordt de sculptuur weer hersteld.

Jezus, man van smarten

Bijna twee jaar hebben diverse kunstenaars vanuit de hele wereld aan deze expositie gewerkt. Kunstenaar Ilya Filimonsev uit Rusland maakte het beeld 'Jezus, man van smarten'. Aad: "We hebben de verschillende artiesten gevraagd Jezus uit te beelden. Iedere kunstenaar heeft daar een ander beeld bij."

Vluchtelingen

Kunstenaar Etual Ojeda maakte een beeld van Jezus temidden van een groep vluchtelingen. 

Voetwassing

Een andere kunstenaar laat zien hoe Jezus de voeten wast van Ted Neeley. Neeley vertolkte de rol van Jezus in de rockopera Jesus Christ Superstar. 
En herken je de man achter Jezus? Jawel, zelfs Andries Knevel heeft een eigen sculptuur gekregen!
 

Bijbelverhalen in Zand

Havenkade in Elburg. Meer informatie: Zandverhalen.nl

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons