‘Ik ben er geen, ik ken er geen’

Nieuw EO-programma over christelijke LHBT’ers

Hoe is het voor LHBT’ers om op te groeien in een kerk waar men denkt dat niemand 'er een is' en waar ‘homo’ niet meer is dan een grap of scheldwoord? Wat is de rol van christelijke hetero’s in het creëren van een veilige kerk voor iedereen? Televisiemaker Marnix Haak gaat met deze vraagstukken aan de slag voor het nieuwe EO-programma ‘Ik ben er geen, ik ken er geen’.

Samen met domineeszoon en homoseksueel Frans Blokhuis gaat Marnix op pad om verhalen te horen van jongeren die in de kast èn in de kerk zaten. Met elkaar en met jongeren bespreken ze een heel aantal vragen: waarom leidt het gesprek over seksuele diversiteit en genderidentiteit tot zoveel ongemak in de christelijke wereld? Komen de LHBT-jongeren nog steeds in de kerk? Wat heeft de oogkleppenmentaliteit van ‘ik ben er geen, ik ken er geen’ gedaan met de manier waarop ze naar zichzelf en naar de kerk kijken?

Ongemak

Voor Marnix waren deze vragen en een hevig gevoel van ongemak de aanleiding om het programma te maken: “Pas de laatste jaren ben ik bewust van mijn positie als hetero. Daarvoor was ik niet met de mogelijkheid bezig met hoe wezenlijk anders je leven kan zijn als je dat niet bent.”

Oogkleppen

De jonge televisiemaker zag dat de omgeving waarin hij zat een oogkleppenmentaliteit in stand hield. “In ons gezin was geloof erg belangrijk. Het sociale leven speelde zich af in en rondom de kerk. Ik maakte mij geen zorgen, want ik hoorde met mijn vrienden overal bij. Het feit dat je ook homo, bi, trans of lesbisch kon zijn, en hoe dat essentieel alles anders maakt, was het laatste waar we mee bezig waren.”

Worsteling

Dat in hun jeugd geen aandacht was voor LHBT’ers hoorde Marnix ook terug van vrienden. “Een vriend van mij vertelde dat homoseksualiteit voor zijn gevoel totaal niet voorkwam in onze omgeving. Het was volgens hem altijd een ver-van-je-bed-show. Een vriendin vertelde dat het niet mogelijk was geweest om met een worsteling rondom je geaardheid naar buiten te komen.” 

Zomer met Art

Marnix en Frans waren maandagavond te gast in het programma 'Zomer met Art' waarin ze iets vertellen over het programma. 'Laat de kerk een veilige plek blijven voor iedereen.' Je kan het fragment hier terugkijken. 

Ik ben er geen ik ken er geen

‘Ik ben er geen, ik ken er geen’ nieuw EO-programma over christelijke LHBT’ers.

Het eenmalige programma is 31 juli te zien om 22.00 uur op NPO 3.

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons