Naast ander vormen van pesten, bestaat vroom pesten ook

De Bijbel Open met ds. Arie van der Veer

Pesten. Voortdurend iemand treiteren tot hij de wanhoop nabij is. Typisch iets voor kinderen? Nee hoor, ook volwassenen kunnen elkaar het leven zuur maken. Naar schatting een kwart miljoen volwassen Nederlanders wordt momenteel gepest.

Pesten komt in heel veel vormen voor. Om een korte opsomming te geven: uitlachen, bedreigen, vernederen, afpersen, buitensluiten, seksueel intimideren en spullen afpakken. Daarmee is het rijtje natuurlijk nog lang niet compleet. Ik wil het hebben over vroom pesten. Dat bestaat ook.

Een voorbeeld uit de Bijbel

Pesten met vrome woorden, dat deed Peninna ooit. Zij was een van de twee vrouwen van Elkana. De andere vrouw heette Hanna. De relatie tussen de twee vrouwen was heel slecht. Dat was de schuld van Elkana.

"Peninna kwetste Hanna diep, door haar te sarren omdat de HEER haar geen kinderen gaf. Zo ging het jaar in jaar uit." 1 Samuël 1:6,7

Elkana had medelijden met Hanna, omdat zij maar niet zwanger werd. In tegenstelling tot Peninna. Die had een heel kroost om zich heen. Hanna leed daaronder. Geen kinderen krijgen werd in die tijd beschouwd als een vloek.

Van kwaad tot erger

De vrouwen werden elkaars rivalen. Ze vochten om aandacht en liefde. Peninna had wel door dat Elkana graag het bed met haar deelde, maar dat hij meer van Hanna hield. Elkana ging daar heel verkeerd mee om.
Het ging vaak helemaal mis tijdens het jaarlijkse bezoek aan de tabernakel, het toenmalige huis van God. Op een buitengewoon ongelukkige manier wilde Elkana het verdriet en gemis van Hanna compenseren. Tijdens de offermaaltijd gaf Elkana Hanna elke keer het grootste stuk vlees. Dat is nou niet de meest romantische manier om je liefde en genegenheid te tonen, zeker niet voor moderne vrouwen. Daar gaat je hart niet zo gauw sneller van kloppen. Het was echter geen gewone maaltijd, maar een offermaaltijd, dus dat kan toen ook heel anders gelegen hebben.
Maar Hanna werd er niet echt blij van, hoe goed Elkana het ook had bedoeld. Voor Peninna was het eveneens vreselijk. Iedereen kon zien dat ze werd achtergesteld. Ben ik alleen goed voor het krijgen van kinderen?

Peninna koelde haar woede op Hanna. Ze besloot Hanna te vernederen en pijn te doen. Haar scherpste wapen was vroom pesten. Dat doet heel veel pijn. Peninna zei tijdens een ruzie dat God de moederschoot van Hanna had gesloten. Niets was pijnlijker voor een gelovige vrouw uit die tijd dan deze boodschap: God moet jou niet. God houdt niet van jou.

Kinderloosheid

Geen kinderen krijgen kan heel verdrietig zijn. Maar dat verdriet wordt nog groter door wat ‘men’ ervan zegt of hoe ‘men’ erover denkt. Als klap op de vuurpijl wordt God er ook nog eens bij gehaald…

Pesten brengt Hanna dichter bij God

Op een dag wordt het Hanna te veel. Ze vlucht weg van de maaltijd en gaat naar het heiligdom. Daar, op de plek waar God dichtbij is, stort ze in stilte haar hart uit. Peninna bereikt dus het tegenovergestelde van wat ze hoopte te bereiken. Door haar vrome gepest drijft ze Hanna juist in de armen van God.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons