Lieke Martens trefzeker in halve finale Nederland-Zweden?

Oranje kan 1e WK-finale halen; woensdag, 21.00 uur, NPO 1

Lieke Martens Nederland Zweden

Lieke Martens is er vanmiddag gewoon bij tijdens de halve finale op het WK voetbal. Ondanks de teenblessure van de spits beschikt bondscoach Sarina Wiegman voor de wedstrijd Nederland-Zweden over een fitte selectie. In Lyon probeert Oranje zich te plaatsen voor de finale tegen de VS. 

In het begin kregen de Oranje Leeuwinnen veel  kritiek op het matige spel, maar het elftal is gegroeid in het toernooi. Het team maakte vooral indruk in de tweede helft tegen Italië. Vivianne Miedema en Stefanie van der Gragt scoorden allebei met het hoofd. Nu stuiten de Nederlandse vrouwen op Zweden, dat in de kwartfinale afrekende met Duitsland. 

Oranjefans massaal naar Lyon

Duizenden enthousiaste fans zijn in Lyon om de Oranje Leeuwinnen aan te moedigen. In de vorige steden waar Oranje speelde, trokken de Nederlandse fans in een lange stoet naar het stadion. Het begon juist een mooie traditie te worden, maar in Lyon staat het stadsbestuur zo'n 'Oranjeparade' niet toe.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Oranjeparade door Lyon
Duizenden fans steunen de Leeuwinnen. Het stadsbestuur staat vandaag helaas geen 'Oranjeparade' toe.

Zo'n stoet is moeilijk te beveiligen, vinden de plaatselijke autoriteiten. De fans zouden bovendien wel twintig kilometer moeten lopen naar het Parc Olympique Lyonnais, omdat het stadion zo ver van het stadscentrum ligt.

Strafschop

Gisteravond versloeg het team van de Verenigde Staten het Engelse elftal met 2-1 in de eerste halve finale. De laatste hoop van het Engelse vervloog toen Steph Houghton in de slotfase een penalty miste. In de andere halve finale zal blijken wie de tegenstander wordt. Spits Lieke Martens, die bij FC Barcelona speelt, liet tegen Japan al zien dat zij het hoofd koel kan houden als ze een belangrijke penalty neemt. 

Oranje Leeuwinnen schrijven geschiedenis

Vanavond staat Martens opnieuw in de basisopstelling van Oranje, dat het sterke Zweden opzij moet zetten. Maar het Nederlands Elftal heeft al geschiedenis geschreven, hoe deze wedstrijd ook afloopt. Nooit eerder speelden onze voetbalvrouwen een halve finale op een WK. 

Nederland-Zweden live op tv

Woensdag 3 juli, 20.55 uur, NPO 1 (aftrap: 21.00 uur)

Beeld: AFP/Philippe Huguen en ANP/Robin van Lonkhuijsen

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons