Kan lijden zinvol zijn?

De Bijbel Open met ds. Arie van der Veer

Moet je blij zijn met lijden? Dat is de vraag. Mijn antwoord is: Lijden is nooit fijn, maar je beleeft het lijden anders, als je weet dat het niet voor niets is.

Ik denk niet dat de apostel Paulus het heel fijn vond om voor de zoveelste keer gearresteerd te worden of in de gevangenis te zitten. ‘Denk aan mijn boeien’, schrijft hij vanuit de gevangenis aan de gemeente van Kolosse (4:18). Denk aan mijn gevangenschap. Ik heb jullie gebed en jullie ondersteuning hard nodig. Want het is echt geen pretje hier in de gevangenis.

Het doel van lijden

Lijden is nooit fijn. Tenzij je weet dat het ergens aan bijdraagt.
Een vrouw die een zware bevalling heeft, beleeft die pijn anders dan de pijn die ze had, toen ze tijdens het koken haar hand ernstig verbrandde.
De boeien om de benen van Paulus zullen echt niet gevoeld hebben als een paar warme pantoffels. Toch keek hij anders tegen zijn boeien aan dan die misdadiger een paar cellen verderop.
Blijkbaar kwam dat lijden van Paulus in de gevangenis de gemeente van Kolosse op een of andere manier ten goede. Je kunt je daar iets bij voorstellen, als je denkt aan het lijden van vervolgde christenen nu. Wij bidden voor hen. Weet je wat heel gaaf is? Zij bidden ook voor ons! Vervolgde christenen kunnen juist een bron van inspiratie zijn.

Wat bedoelt Paulus?

Paulus schrijft dat zijn lijden het lijden van Christus aanvult. Die uitspraak is moeilijker te begrijpen. Natuurlijk bedoelt hij daar niet mee dat het lijden van Christus onvoldoende was. Jezus heeft luid en duidelijk geroepen aan het kruis: ‘Het is volbracht.’ Maar wat bedoelt Paulus dan?

Het lijden van Jezus

Het lijden van Christus was voldoende, maar was daarmee niet voorbij. Jezus is het Hoofd van de kerk en de kerk is Zijn lichaam. Hij is als het hoofd verheerlijkt. Maar dat wil nog niet zeggen dat het lijden voorbij is voor Zijn lichaam, de kerk op aarde.

Zinvol lijden

Een goed voorbeeld vind je in het boek Openbaring. Daar lees je over zielen van vermoorde christenen. Zij vragen aan God of het lijden op aarde niet kan ophouden. ‘Hoe lang nog?’ roepen ze. ‘Wanneer gaat U ons bloed wreken?’ Dan wordt er gezegd dat ze nog een tijd geduld moeten hebben: ‘tot het getal vol is van medechristenen die net als jullie gedood moeten worden.’

Er moet blijkbaar een bepaalde maat vol zijn. Een maat van martelaren. Pas dan kan Jezus terugkomen. Paulus draagt daar juist in de gevangenis zijn steentje aan bij.

Zo ziet hij dat.
Lijden is nooit fijn.
Je hoeft het niet op te zoeken.
Toch kan lijden zinvol zijn.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons