Joanne Brouwer terug op de radio in zomerserie 'Thuis op 5'

Maandag t/m donderdag, 22.00 uur, NPO Radio 5

Joanne Brouwer Thuis op 5

Joanne Brouwer maakt al jarenlang programma’s voor de EO. Recent viel ze nog in de prijzen met het succesvolle Rail Away. Nu is ze voor het eerst in twintig jaar weer op de radio te horen. Een portret van de presentator die haar luisteraars in Thuis op 5 (NPO Radio 5) meeneemt door alle provincies.

“Het was een verrassing dat ze me benaderden met de vraag of ik weer iets wilde doen op de radio. Het is alweer ruim twintig jaar geleden dat ik Tijdsein Radio presenteerde, maar toen ik weer in de studio stond, voelde het snel vertrouwd. Destijds presenteerde ik een nieuwsprogramma – nu een late night-programma met muziek en gesprekken. De presentatie wissel ik af met drie leuke collega’s.”

Nieuwe afleveringen 'Rail Away'

Joanne combineert haar presentatierol in Thuis op 5 met haar werk voor het succesvolle reisprogramma Rail Away. "Binnenkort vertrek ik met het team naar Zweden om twee nieuwe afleveringen op te nemen," vertelt ze enthousiast. "Met de Inlandsbanan leggen we 1200 kilometer af, waarbij we boven de poolcirkel eindigen. In deze tijd van duurzaamheid ruilen mensen hun ‘vliegschaamte’ graag in voor ‘treintrots’. De trein is een geweldige manier van reizen, waarbij je veel van de omgeving ziet.”

Wie is Joanne Brouwer?

• 51 jaar.
• Studeerde journalistiek in Amersfoort.
• Werkt sinds 1991 bij de EO, o.a. als presentator van Tijdsein Radio, TweeVandaag en Blauw Bloed en als programmamaker bij Nederland Zingt op Zondag.
• Maakt sinds 2013 samen met Gerben van Ommen Rail Away, dat in april 2019 de ‘Golden Pen’ van Kroatië won. Rail Away is in eigen land in de race voor de Gouden Televizier-Ring.
• Wisselt presentatie Thuis op 5 af met Petra de Joode, Zegert van der Linde en Remco Hakkert.

Wat is het beste boek ooit geschreven?
“Een van de mooiste boeken die ik heb gelezen, is Anna, Hanna en Johanna van de Zweedse schrijver Marianne Fredriksson. Een prachtig levensverhaal van drie generaties vrouwen op het Zweedse platteland die onder heel verschillende omstandigheden hun positie moeten bevechten.”

Wat is de lekkerste filemuziek?
“Sinds kort heb ik een DAB+-radio in de auto, waardoor ik min of meer toevallig Radio Maria heb ontdekt. Dat is een katholieke radiozender met heel interessante gesprekken en muziek."

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Thuis op 5 Joanne Brouwer
Remco Hakkert, Joanne Brouwer, Petra de Joode en Zegert van der Linde presenteren 'Thuis op 5'.

"EO-collega Remco Hakkert hoor ik regelmatig langskomen en oud-collega Joop van der Elst heeft er een interviewprogramma. Verder houd ik vooral van easy listening en gospel, dus qua muzieksmaak zit ik bij Thuis op 5 helemaal goed.”

Wat is de leukste smoes die je ooit hebt gebruikt?
“Daar ben ik niet goed in. Ik probeer mensen liever te overreden om iets gedaan te krijgen, al lukt dat niet altijd. Zo ontmoette ik bij opnames in Duitsland een treinmachiniste die niet in beeld wilde. Ik dacht haar te kunnen overhalen door een dvd van de uitzending te beloven, waarop ze smalend zei: ‘Denkt u dat ik daarop zit te wachten? Ik zie dit uitzicht elke dag.’ Achteraf kon ik er wel om lachen.”

Gouden Televizier-Ring voor 'Rail Away'?

Wint het EO-reismagazine Rail Away voor het eerst de Gouden Televizier-Ring? Breng vanaf 20 augustus je stem uit via Televizier.nl

Waar staat de mooiste kerk?
“Ik kom graag in de Yorkshire Dales, waar in een typisch Engels landschap het gehucht Goathland ligt, vlak bij de waterval van Mallyan Spout. Je vindt er een typisch victoriaans hotel, maar ook een mooi, sober kerkje: St Mary’s Church.”

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Daniël. Hij staat als gelovig man vol in het leven, en richt zich steeds opnieuw op God. Dat kun je goed vertalen naar het leven van christenen in deze tijd. Net als Daniël leven we in een maatschappij waar Gods leefregels vaak niet de norm zijn. Ook wij mogen beelddrager van Hem zijn, waarbij het voorbeeld van Daniël mij inspireert.”

'Thuis op 5' in alle provincies

Deze zomer staat het radioprogramma Thuis op 5 in het teken van de twaalf Nederlandse provincies. Petra de Joode, Remco Hakkert, Joanne Brouwer en Zegert van der Linde nemen de luisteraars mee door het land. Ze presenteren het programma elk één dag per week. Maandag is Joanne aan de beurt.

Maandag t/m donderdag, 22.00 uur, NPO Radio 5

Beeld: Willem Jan de Bruin 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons