Jeff gaat ‘All day long’ op Trump stemmen

Blog van Tijs van den Brink

Ik zit met een paar vrienden in een volks, Amerikaans restaurant, ergens in de staat Texas. Ineens staat er een man aan ons tafeltje: Jeff. Hij vertelt dat zijn broer met pensioen is gegaan en dat hij hier is om dat pensioen met familie en vrienden te vieren.

Hijzelf is 60 en moet nog een paar jaar. Maar medelijden hoeven we niet met hem te hebben. De zaken gaan goed. Hij is naar eigen zeggen een blue collar worker, iemand met een overall aan. Van huis uit katholiek. En democraat.
Maar bij de laatste verkiezingen stemde hij op Donald Trump. Even later blijkt waarom: hij werkt in het oud ijzer, schroot. Is dat een goede reden om op Trump te stemmen? Nou ja, wellicht heb je meegekregen dat Trump importheffingen heeft ingevoerd voor staal uit het buitenland. Daardoor is staal uit bijvoorbeeld China veel duurder geworden, met uiterst positieve consequenties voor Jeffs schroot. Dat is ineens veel meer geld waard! Gevolg: Jeff heeft vorig jaar voor het eerst in zijn leven een bonus gekregen. Hij glundert terwijl hij het vertelt. En het verhaal wordt nog mooier: gisteren heeft hij te horen gekregen dat hij dit jaar opnieuw een bonus krijgt. En geen kleintje: eentje van 57.000 dollar.

Mijn vrienden en ik kijken elkaar even aan. 57.000 dollar? Meer dan 50.000 euro? Voor een gewone arbeider? Horen wij het goed? Ja, hij zei het echt. Als we even later afscheid hebben genomen, zien we hem op de parkeerplaats in een schitterende nieuwe witte pick-uptruck stappen. De glimlach staat in zijn gezicht gebeiteld. Vlak voor we afscheid nemen in het restaurant, barst hij in lachen uit als we vragen of hij opnieuw op Trump gaat stemmen. “Wat denk je zelf?” antwoordt hij. “All day long!” Oftewel: de hele verkiezingsdag lang gaat Jeff op Donald Trump stemmen.

Hier in Europa denken we vaak dat Trump de vriend is van het grootkapitaal, en dat is hij vast ook. Maar dat is niet het enige. Ook de gewone arbeider profiteert: de hele Amerikaanse economie draait als een tierelier. Hier in Europa vinden we Trump maar een rare. Die zullen ze toch niet nog een keer kiezen, daar aan de andere kant van de plas?

Ik ben volgend jaar niet verbaasd als mensen als Jeff hem opnieuw president maken.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons